Fidel Castro resmi anlamda en sert muhaliflerinden birinin öldürülmesi olayına karıştığı yolundaki suçlamalardan aklandı. Cinayete ilişkin soruşturmada Lee Harvey Oswald'ın tek başına hareket ettiği hükmüne varıldı.
 
Ancak Guardian gazetesinde çıkan bir habere göre emekli bir CIA görevlisi, Castro'nun suikast planlarından haberdar olduğuna dair elinde kanıt olduğunu söylüyor. 
 
Guardian bu iddiaların 20'inci yüzyılın en önemli olayları arasında sayılan suikastın gelecek yıl ellinci yıldönümü öncesinde spekülasyonları körükleyeceği yorumunda bulunuyor.
 
Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA emeklisi Brian Latell, gelecek ay yayınlanacak kitabında "Castro'nun suikastın düzenlendiği 22 Kasım 1963 günü istihbarat görevlilerine, Teksas'tan gelecek bilgilere yoğunlaşmaları gerektiğini söylediğini" yazıyor.
 
Latell, Mexico City'de Küba'ya vize başvurusu reddedilen Oswald'ın komunizme bağlılığını göstermek için, Kennedy'i öldüreceğini söylediğinden haberdar olduğunu iddia ediyor, "Fidel Oswald'ın niyetinin farkındaydı ama bunu engellemek için hiçbir şey yapmadı" diyor.
 
Eski CIA emeklisi, şöyle devam ediyor: "Castro'nun suikast emri verdiğini düşünmüyorum. Oswald'ın onun kontrolünde olduğunu da... Fidel büyük olasılıkla meşru müdafaa olarak gördü."



BBC TÜRKÇE