Yargıç Ronald Ellis, gazeteci Vicky Pelaez'in 250 bin dolar ödenmesi durumunda yargılanmayı ev hapsinde bekleyebileceğine hükmetti.

Gazetecinin eşi Juan Lazaro'nun kefalet isteminin görüşüleceği duruşma ise ertelendi.

Savcılar Lazaro'nun Rusya için çalıştığını itiraf ettiğini söylediler.

Buna göre zanlı, asıl adının "Juan Lazaro" olmadığını kabul etti ve Yonkers'taki evinin parasının Rus istihbaratınca ödendiğini belirtti.

Zanlının eşi Vicky'nin kendi adına 'servise' mektuplar ilettiğini de itiraf ettiği kaydedildi.

Kasada 80 bin dolar ve sahte belge

Buna karşılık Cynthia ve Richard Murphy kimliğiyle tanınan ve New Jersey'de yaşayan bir çiftin şartlı tahliye talebi reddedildi.

Yargıç bu kişilerin kim olduklarının kesinleştirilemediğini belirtti.

Bu kişiler adına kiralanmış bir kasada yeni 100 dolarlık banknotlar halinde 80 bin dolar ile Richard Murphy adına düzenlenmiş sahte bir doğum sertifikası bulundu.

Avukatı ise Murphy'nin evde çocuklara bakma işini üstlenmiş bir kişi olduğunu, görüşüp bilgi alışverişi yaptığı kişilerin, kreşteki velilerden ibaret olduğunu savunuyor.

Zanlılardan beşinin Alexandria, Virginia ve Boston'da görülen duruşmaları da ertelendi.

Savcılar zanlıların karmaşık bir casusluk ağının parçası olduğunu öne sürerken, savunma avukatları bu kişilerin Rusya'ya bilgi aktarabilecek bir konumda olmadıklarını savunuyor.

Zanlılara yöneltilen suçlama aslında teknik olarak doğrudan casusluk faaliyeti değil, "yabancı bir hükümet adına ajanlık yapmak için komplo kurma".

Bu, casusluktan daha hafif bir suç olmasına karşın beş yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Zanlıların dokuzu kara para aklamakla da suçlanıyor. Bu suça da 20 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

11. zanlı hala kayıp

Pazar günü düzenlenen operasyonlarla toplam 10 zanlı gözaltına alındı. Onbirinci zanlı ise Kıbrıs'ta kayıplara karıştı.

Kanada pasaportu sahibi Christopher Metsos adlı kişi gözaltına alınmış, ancak mahkemede şartlı tahliye edilmişti.

Bu kişinin grubun para işlerini idare ettiği öne sürülüyor.

Bu kişilerin sıradan yaşamlar sürme görünümü altında Rus istihbaratı içim bilgi topladıkları öne sürülüyor. Amerikan polisi bu konudaki araştırmasının 10 yılı aşkın zamandır sürdüğünü belirtiyor.

Zanlıların çoğunun sahte isimler kullanan Ruslar olduğu öne sürülüyor.

Moskova yönetimi, başta bu iddiaları sert tepki göstererek yalanladı. Ancak her iki yönetim de gelişmelerin ilişkilerine zarar vermesine müsade etmeyeceklerini belirtiyorlar.

Zanlılardan Anna Chapman'ın şartlı tahliye isteği Pazartesi günü reddedilmişti.

Özellikle basın, 'Kızıl Saçlı Güzel' olarak nitelenen Chapman'ı dikkatle izliyor.

Chapman'ın eski eşi Alex Chapman, tutuklama haberine şaşırmadığını; Anna'nın, babasının da KGB'nin üst kademelerinde olduğunu söylediğini belirtiyor.



BBC