Fransız Jeune Afrique dergisi Fransa'da dört yıldır kaçak olarak yaşayan Cem Uzan'ın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde İçişleri Bakanlığı yapan Claude Gueant tarafından korunduğunu iddia etti.

Josephine Dedet imzasıyla yayınlanan haberde "nitelikli zimmet" suçundan 53 yıl hapis cezasına çarptırılan kaçak milyarder iş adamı Cem Uzan'ın Türkiye'ye iade edilmemesi için Claude Gueant'ın devreye girdiği öne sürülüyor. Sabah'ta yer alan habere göre, Fransa'ya yaptığı siyasi iltica hakkı verilmemesine rağmen Uzan'a hukuki koruma sağlanması ve oturma izni verilmesinde 2011-2012 yılları arası İçişleri Bakanlığı yapan Gueant'ın yardımcı olduğu iddia edildi.

AVUKATI DA DOĞRULADI

Cem Uzan'ın avukatı Didier Bollecker'in de müvekkilinin mayıs ayından beri, geçen yılları da kapsayan 4 yıllık bir hukuki korumadan yararlandığını teyit ettiğine yer veren habere göre, Fransız avukat Claude Gueant'ın sürece dahil olduğuna dair bir bilgisi olmadığını ifade etti. Eski bakana da konu ile ilgili sorular yönelten dergi, Gueant'ın 3 aydır hiçbir gazeteci ile konuşmadığını söyleyerek soruları yanıtsız bıraktığını yazdı.

KADDAFİ'DEN PARA ALMASINA DA ARACI OLDU

Lübnan asıllı iş adamı Ziyad Takiyeddin, Sarkozy'nin Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'den para almasında Claude Gueant'ın rolü olduğunu iddia ettiğini hatırlatan haberde, eski bakanın her zaman zengin iş adamları ile ilişkileri olduğunun altı çiziliyor.

Fransa'da yolsuzluk skandallarını ortaya çıkarması ile tanınan le Canard Enchaine gazetesi de geçtiğimiz günlerde benzer iddialar içeren bir haber yayınlamıştı. Haberde Cem Uzan'ın bir danışmanı tarafından İçişleri Bakanlığı'na yollanan elektronik postada "2009'dan beri Uzan dosyasını takip eden Claude Gueant'dan bir mesaj aldım" ifadelerinin kullanıldığı yazılmıştı