LONDRA-TOKYO - Japonya’yı vuran 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde soğutma çalışmalarına hız verilirken, radyasyon sızıntısını önlemek için en kritik aşamaya gelindiği iddia edildi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi Fransız nükleer uzmanlara dayanarak Çernobil benzeri bir nükleer faciayı önlemek için 48 saatten az bir zamanın kaldığını yazdı.

Gazete dün kullanılmış yakıt çubuklarının muhafaza edildiği bir havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kalmasından sonra felaketi önleme umutlarının azaldığını kaydetti. Bazı ülkelerin vatandaşlarına Tokyo'yu terk etme çağrısı yaptığını anımsatan gazete, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerden Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon incelemesi yapmasını istediğini belirtti.

SOĞUTMA ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
Santraldeki soğutma çalışmları ise son hızla devam ediyor. Askeri helikopterler yakıt çubuklarının eriyip radyasyon yaymasını önlemek için santraldeki rektörlerden ikisine tonlarca su boşalttı.

Buna ek olarak soğutma çalışmalarında basınçlı suyun kullanılması da planlanıyor. Daha önce tesisin çevresindeki radyasyon seviyesinin aşırı derecede yüksek olması nedeniyle helikopterlerin devreye sokulmasından vazgeçilmişti.

ABD KAYGILI
Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri, santraldeki kriz konusunda kaygı belirtti. Amerikan Nükleer Denetleme Komisyonu Başkanı Gregory Jaczko, reaktörleri soğutarak radyasyon sızıntısını önleme çabalarının sonuçsuz kalmaya başladığını söyledi.

Santral çalışanlarının ölümcül seviyede radyasyona maruz kalabileceklerini kaydeden Amerikalı yetkili, reaktörlerden birinde, kullanılmış yakıt çubuklarının depolandığı havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kaldığını düşündüklerini söyledi.

Askeri helikopterler reaktörlere denizden taşıdıkları suyu döküyorlar.

Japonya'daki Amerikan askerlerinin bir bölümüne radyasyonun olası etkilerine karşı poatsyum iyodür tabletleri verilmeye başlandı. Amerikan yönetimi ayrıca vatandaşlarını santralin 80 kilometre uzağında durmaya çağırdı.

Japonya santralin 20 kilometre kadar çevresinde yaşayanları tahliye etmişti.

JAPON YOLCULARDA RADYASYON  
Bu arada Japonya'dan uçakla Güney Kore'ye gelen üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyona rastlandığı bildirildi.

Yonhap ajansının, Güney Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, bugün Japonya'dan gelen yolculara Incheon havaalanında ilk kez yapılan testlerde, üç yolcuda yüksek düzeyde radyasyon izine rastlandığı belirtildi.





ntvmsnbc ve Ajanslar