LONDRA(ANKA) - Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanması olayı yurt dışında da yankılandı. Financial Times gatezesi, "Ergenekon soruşturmasındaki tutuklama, Türkiye'yi böldü" başlığını kullandığı haberinde "Atışmanın yargı içerisindeki güç mücadelesi"ne vurgu yaptığını da yazdı.
Financial Times gazetesi, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haberinde Erzincan Başsavcısı Cihaner'in "Ergenekon" örgütünün üyeliği süçlaması ile tutuklanması olayını değerlendirdi.
"Ergenekon soruşturmasındaki tutuklama Türkiye'yi böldü" başlığını kullanan gazete, tutuklanmanın ardından HSYK'nın aldığı karar ve buna Yargıtay ve Danıştay'dan gelen desteğe dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
"Atışma, Türkiye'de, üst kademelerinin geleneksel olarak katı laik ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin sürekli muhalifi olduğu, yargı içerisindeki bir güç mücadelesine vurgu yapıyor."
Bu çerçevede AKP'ye açılan kapatma davasını anımsatan gazete, "Eleştirenler, AK Parti'yi, bu tür meydan okumaları önlemek için yargı ve diğer devlet kurumlarını destekçileriyle doldurmaya çalışmakla suçluyorlar. Aynı zamanda, dava duruşmaları şimdiden bir yılı aşkın bir süre devam eden ve sürekli genişleyen Ergenekon soruşturması, AK Parti taraftarlarınca karşıtlarına gözdağı vermek için kullandığını iddia ediyorlar" dedi.
İngiliz gazetesi, "Ergenekon" davalarında "Yargılanan çok sayıda kişi arasında tanınmış hükümet muhalifleri de bulunuyor" diye yazdığı değerlendirmesinde AKP'den gelen HSYK kararının yargı bağımsızlığına müdahale oluşturduğu açıklamalarını da yansıttı.

-"TUTUKLAMADA SİYASİ NEDENLER KUŞKUSU"-

Başsavcı Cihaner'in 2007 yılında Erzincan'daki "mezhepler" konusunda soruşturma açtığını anımsatan gazete, bunun da tutuklanmasında "siyasi nedenlerin olduğu kuşkularını alevlendirdiği"ni de yazdı.
Cihaner'i tutuklatan Erzurun savcılarının, Türkiye'nin "en üst düzey ordu komutanlarından birini de Ergenekon konusunda ifade vermeye çağırdığıklarını" kaydeden gazete, Avrupa Komisyonu'nun son İlerleme Raporuna dikkat çekti.
Financial Times, Komisyon'un, raporunda Türk yargısının "bağımsızlığını, tarafsızlığını ve etkinliğini" sorguladığını belirterek "yüksek profilli davaların yürütülme tarzının, soruşturmaların kalitesi konusunda kaygı yarattığı"nı söylediğini kaydetti.