BBC kaynaklı haberde, insan hakları eylemcisi 57 yaşındaki Chen Xi, devleti yıkma amaçlı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Chen Xi'nin internette Çin Komünist Partisi'ni eleştiren bazı makaleler yayınlamasından dolayı tutuklandığı belirtildi.
 
Çinli muhalif internete 36 makale yayınlamış ve Çin'in güney batısındaki Guiyang'da bir insan hakları forumuna ev sahipliği yapmıştı. Chen Xi, 1989 yılındaki protesto gösterilerine katıldıktan sonra birkaç kez hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
Tutuklama, Chen Wei adlı bir başka Çinli muhalifin aynı suçtan mahkûm edilmesinden bir gün sonrasına rastlaması farklı yorumlara yol açtı. İnsan hakları grupları karara tepki gösterdi ve Pekin yönetimini Noel dönemini muhaliflere baskıyı perdelemek için kullanmakla suçladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nicholas Bequelin, Noel döneminde diplomatik faaliyetlerin durması nedeniyle, bu dönemde yapılan baskıların fazla bir tepkiyle karşılaşmadığını söyledi.
 
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei'nin, bir gazetecinin konuyla ilişkili sorusuna: "Dile getirdiğiniz konunun detaylarını tam olarak bilmiyorum, ama Çin'in bir hukuk devleti olduğunu söyleyebilirim. Adli merciler kanunlara uygun olarak çalışmaktadır." dedi.
 
Xi ile ilgili mahkumiyet kararı, Güney Çin'de aynı suçlamayla 9 yıl hapis cezasına çarptırılan diğer bir insan hakları savunucusu Chen Wei ile ilgili kararın hemen ardından geldi. 2010 Nobel Barış Ödülü sahibi Çinli muhalif Liu Xiaobo da 2009 yılında aynı gerekçelerle 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
 
(CİHAN)