Savcılığın mahkemeye gönderilen iddianamesinde Roj TV'de yer verilen röportajlar, çatışma görüntüleri delil gösterilerek televizyonun PKK'ye katılımları teşvik ettiği öne sürüldü.

Bianet'in haberine göre, Roj TV'nin PKK'nin eylemlerinden övgüyle bahsettiğinin belirtildiği iddianamede Roj TV'nin yayınlarının durdurulması ve Mezopotamia Broadcasting ve Roj TV şirketlerinin mal varlıklarına el konması istendi.

HESAPLARA EL KOYMAYA İTİRAZ EDİLECEK
Bu arada 30 Ağustos'ta savcılık hesaplarına el koyduğu Roj Tv itiraz etti. Söz konusu itirazın 19 Ekim'de karara bağlanacak.

Danimarka Başsavcısı Joergen Steen Soerensen 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Roj TV'nin PKK'nin eylemlerini "desteklediğini" ileri sürerek, Kürt televizyonu hakkında dava açıldığını bildirmişti.

Savcılık altı yıl süren soruşturma döneminden sonra Roj TV'nin Ceza Yasasının 114. maddesini ihlalden dolayı kapatılmasını istemişti. Bu düzenlemeye göre, "Bir kişi, grup veya organizasyon, hedefi terör eylemleri olan icraatlarından dolayı cezalandırılır".

Savcılığa göre, ROJ TV'ye açılan kapatma davası Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10 maddesi olan ifade ve enformasyon özgürlüğüyle çelişmiyor.

Danimarka Adalet Bakanlığı da, televizyon hakkında savcının "terörizme destek" suçlamasına onay vermişti. Bakan, Roj TV'nin aktivitelerini değerlendirmek ve bu suçlamaların uygun olup olmadığını yargılamanın mahkemelere kaldığını söylemişti.

Roj-TV'nin Danimarka'da stüdyoları yok ancak bu ülkeden aldığı lisansla yayın yapıyor. Kurulduğu 1 Mzrt 2004 tarihinden bu yana Türkiyeli yetkililerce kapatılması istenen Roj TV ile ilgili Danimarka nezdinde de bir çok girişimde bulunuldu. Türkiye Roj TV hakkında bugüne kadar 26 dosyayı Danimarka'ya gönderdi.


Habertürk