İncirlik Üssü'nün ABD'ye lojistik amaçlı kullandırma izninin süresini 1 yıl uzatan Bakanlar Kurulu Kararnamesi'nin iptali için açılan davanın duruşmasına Danıştay'da dava açılmıştı. Kararnamenin iptaliyle ilgili Danıştay'ın temyiz incelemesinde ise iptal kararı çıkmamıştı.
Danıştay'daki İncirlik Üssü'nün ABD ordusunca kullanımına izin veren Bakanlar Kurulu Kararnamesi'nin iptali davasında savcının iptal yönünde bildirdiği görüş Wikileaks belgelerine de yansıdı. Belgelerin konuya ilişkin bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

"Türk STK İncirlik Üssü'nün ABD tarafından kullanılmasına karşı dava açtı. Gazetelerin haberine göre, bir Türk STK'sı, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun başvurusundan sonra Danıştay savcısı, Bakanlar Kurulu'nun 2007'de verdiği ABD'nin İncirlik Üssü'nü kullanımını iki yıl daha uzatma kararının iptalini istedi. Savcı, İncirlik Üssü'nün kullanımı için süreyi uzatma kararının Meclis tarafından onaylanması gerektiğini söyledi. Türkiye'de yabancı bir askeri birliğin konuşlanmasına izin verilmesi için Bakanlar Kurulu değil Meclis'in karar verebileceğine işaret etti. Gazetelere göre, Danıştay'ın bir ay içinde bu konuda karar vermesi bekleniyor."





ANKA