Sri Lanka'da 1976'dan bu yana idam cezası infaz edilmemiş olsa da, idam cezasına çarptırılmış 400'den fazla mahkum bulunuyor.

Yetkililer, idam cezalarının infazı yeniden başlatılacak olursa görevi yerine getirmek üzere bir celladı hazır bulundurmak istiyor.

Önceki celladın cezaevinde gardiyanlık görevine terfi etmesinden sonra, bir yıl içinde bu göreve getirilen üç yeni cellat da görevi bıraktı.

Sri Lanka Cezaevleri Genel Müdürü Çandrarathna Pallegama, BBC'ye yaptığı açıklamada cellatlık görevine getirilen 40 yaşındaki kişinin, günlerce eğitimden geçtikten sonra darağaçları ile ilk kez karşılaştığında şok geçirdiğini ve korkuya kapıldığını anlattı.

Yeni atanmış cellat, hemen istifa mektubunu sundu ve geçen pazartesi gününden beri işe gitmedi.

Pallegama, cellada kararını gözden geçirmesi için bir ay süre tanındığını, durumda bir değişiklik olmazsa resmi gazete yoluyla yeniden eleman ilanı verileceğini söyledi.

Bir önceki cellat da darağaçlarının kendisini ürküttüğünü söyledi ve görevine rağmen sadece büro işleri yapmış olduğu için kendisini şanslı hissettiğini belirtti.

Sri Lanka'da idam cezasının infaz edilebilmesi için, mahkumiyetin Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa tarafından onaylanması gerekiyor.