Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmayla ilgili soru üzerine Davutoğlu, anlaşmayı "bölgesel tansiyonu düşürücü, insanların ailelerine kavuşmalarını sağlayacak olumlu bir gelişme olarak gördüklerini" belirtti.
 
Davutoğlu, "Açıklamaları taraflardan beklemek lazım, gelişmeyi olumlu bir gelişme olarak değerlendirip takas işleminin bir an önce gerçekleştirilmesine bakmak lazım" diye konuştu.
 
Terörist Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı iddialarıyla ilgili olarak Davutoğlu, bu konuda resmi makamların yaptığı açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini, konunun yakın takip altında olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.
 
Davutoğlu, İran ile Türkiye arasında terörle mücadelede yoğun bir işbirliği olduğunu ve bu işbirliğinin devam ettiğini belirtti.
 
Dışişleri Bakanı, Irak yönetiminden gelen Irak ordusunun kuzeye kaydırılması konusunda açıklamaların "son derece olumlu" olduğunu ifade ederek, "Maliki'nin açıklaması, doğal ve olumlu bir açıklama. Irak kendi topraklarını, sınırlarını koruduğu zaman sınır ötesi operasyon yapma ihtiyacı da kalmaz" dedi.
 
Davutoğlu, Irak'taki merkezi ve bölgesel yönetimin terör odaklarının barındığı yeri tamamıyla askeri denetim altında bulundurması durumunda bölgedeki sorunun ortadan kalkacağını belirterek, "Dolayısıyla bu açıklamayı olumlu bir açıklama olarak görüyorum, inşallah gereğini yaparlar" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takas anlaşmasının olumlu olduğunu belirterek, ''varılan anlaşmanın iyi bir anlaşma olduğunu ve bunu olumlu bir gelişme olarak gördüklerini'' söyledi.
 
Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığına gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşmasının hayırlı olmasını diledi ve Mısır'ı bu süreçte katkılarından dolayı tebrik etti.
 
Davutoğlu, konunun 2006 yılından bu yana sürdüğünü, Türkiye açısından insani bir husus olan sürecin değişik aşamalarında ve değişik düzeylerde katkılarının bulunduğunu bildirdi.
 
Hamas lideri Halid Meşal'in dün anlaşma öncesinde kendisini arayarak hem bilgi verdiğini, hem de istişarelerde bulunduğunu aktaran Bakan Davutoğlu, ''Varılan anlaşma iyi bir anlaşmadır. Bin 27 Filistinli kardeşimizin bir kere evine dönmesi sözkonusudur. Bunların 27'si hanımdır. İki aşamada gerçekleşecek bir takas olacak. Ayrıca İsrailli askerin de ailesine kavuşması insani bir konudur. Dolayısıyla biz bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz'' dedi.
 
Anlaşmanın bölgede tansiyonu düşürücü, insanların ailelerine kavuşmasını sağlayıcı olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin geçen 5 yıl içinde her iki taraf nezdinde de talep edildiğinde her türlü katkıyı verdiğini kaydetti.
 
Anlaşmanın nihai aşamasında Mısır'ın verdiği katkı dolayısıyla tebrik etmek istediğini söyleyen Davutoğlu, Mısır'a bundan sonra da bu tür diplomatik çabalarda her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
 
Davutoğlu, ''Önemli, iyi bir gelişme. Bundan sonra da temas halinde olacağız, özellikle Filistin tarafıyla. Türkiye'nin yapabileceği katkılar olursa biz her zaman barışcıl her türlü katkı vermeye hazırız'' ifadelerini kullandı.
 
İsrail'in serbest bırakacağı bazı Filistinli mahkumların Türkiye'ye gönderileceği konusundaki bir soruya Bakan Davutoğlu, detaya girilemeyeceğini, takas aşamasında bu konuların gündeme geleceğini, şu anda gündeme gelmiş spesifik bir konunun bulunmadığını aktardı.
 
El Fetih'in Tanzim lideri Mervan Barguti'nin anlaşma içerisinde olmadığı yönündeki söylentilerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''O tür detayları konuşmaktansa şu an anlaşmanın prensipte gerçekleşmiş olmasına bakmak lazım. İsim bazından daha çok değişik kategorilerde şahıslarla ilgili müzakereler yürüdü. Tabi isimler de konuşuldu, şahıslar belli kategorilerde ele alındı. Bunlar zamanla açıklanacaktır. O açıklamaları taraflardan beklemek lazım. Bu gelişmeyi olumlu bir gelişme olarak değerlendirip takas işleminin bir an önce gerçekleşmesine bakmak lazım'' diye konuştu.
 
-Karayılan'ın yakalandığı iddiaları-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, terör örgütü yöneticisi Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı ve sonra serbest bırakıldığı yönündeki iddialarla ilgili olarak da, bu konuda basında yer alan bilgiler üzerinde yorum yapmak gerektiğini düşünmediğini, nihai olarak resmi makamların yaptığı açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, terörle mücadele konusunda İran ile her dönemde ve bütün kurumlar arasında yoğun bir işbirliğinin olduğunu aktaran Davutoğlu, bu işbirliğinin halen devam ettiğini belirterek şunları kaydetti:

''Bu konu gündeme geldiğinde de ben Salihi ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve bu görüşme konusunda da kamuoyumuzu bilgilendirmiştim. Daha fazla spekülatif bilgiler üzerinde durmakta fayda yok, ama bu konunun yakın takibimiz altında olduğunun bilinmesi gerekir. Kurumlarımız arasındaki ilişkilerde de her zaman bu yakın takip sözkonusu olmuştur.''

-Irak askerinin Kuzey Irak'a gönderilmesi-

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Kuzey Irak'a Irak askerlerinin gönderilmesiyle ilgili açıklamasının sorulması üzerine Bakan Davutoğlu, açıklamanın son derece olumlu olduğunu ve kendilerinin bu açıklamayı tasvip ettiğini bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin bugün Ankara'ya geleceğini ve konuk bakan ile terörün yanı sıra iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği anlaşması hazırlıklarının bulunduğunu belirten Davutoğlu, ''Sayın Maliki'nin açıklaması aslında doğal ve olumlu bir açıklamadır. Çünkü zaten bizim de talep ettiğimiz bu. Irak kendi topraklarını, kendi sınırlarını koruduğu zaman Türkiye'nin her hangi bir şekilde sınır ötesi operasyon yapmaya ihtiyacı da kalmaz. Burada önemli olan Irak'ı da bizi de rahatsız eden bir terör örgütünün Irak topraklarında barınıyor olmasıdır. Bu Irak anayasasına da aykırı, BM'nin aldığı bütün temel ilkesel kararlara da aykırı'' ifadelerini kullandı.

Iraklı yetkililerin bu konuyu daha önce de gündeme getirdiğini hatırlatan Davutoğlu, şu anda bunun daha spesifik olarak söylendiğini belirterek, ''Biz bundan memnuniyet duyuyoruz. Irak, hem merkezi yönetim hem de bölgesel yönetim bu terör odaklarının barındığı yerleri tamamıyla askeri kontrol altında bulundurur ve Türkiye ile Irak arasındaki fitne sebebi, bir problem kaynağı tamamıyla ortadan kalkar'' dedi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye ile Irak arasında veya Irak'taki her hangi bir etnik grubu arasında problem olmadığını, ilişkilerin iyi seyrettiğini belirterek, ''Bu açıklamayı olumlu bir açıklama olarak görüyoruz. İnşallah bu konuda gereğini yaparlar'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB İlerleme Raporuyla ilgili olarak da raporun bugün yayınlanacağını, şu ana kadar basına sızmış bilgiler üzerinden yorum yapmayı ciddi bulmadığını ifade etti.


AA