Meksika Körfezi'nde 2010 yılında "Deepwater Horizon" petrol platformundaki patlama 11 kişinin ölümüne ve ABD tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birine neden olmuştu. ABD Başkanı Obama, çevre felaketine neden olan şirketlere en ağır cezaların verileceğini açıklamıştı.

Meksika Körfezi'nde enerji devi BP adına kuyu açan Halliburton Enerji Hizmetleri, 2010'daki patlama ve sonrasında meydana gelen petrol sızıntısıyla bağlantılı delilleri ortadan kaldırdığını kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Halliburton'a delilleri yoketmek suçlamasıyla açılan davanın sonuçlandığını duyurdu.

200 BİN DOLAR CEZA
Açıklamada, Halliburton'un, en yüksek cezayı ödemeyi, 3 yıl süresince denetim altında olmayı ve hükümetin yürüttüğü cezai soruşturmada işbirliği yapmayı sürdürmeyi kabul ettiği belirtildi. Dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birine neden olan Halliburton'ın ödeyeceği ceza ise sadece 200 bin dolar.

Halliburton, yaşanan patlama sonrası suçunu kabul eden üçüncü firma oldu. Daha önce BP ve teçhizat operatörü olan Transocean şirketi felaketle ilgili ihmallerini kabul etmişti.

CHENEY'LE BAĞLANTILI
ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'le iş bağlantısı olan Halliburton şirketi, daha önce kendi isteğiyle Ulusal Balık ve Vahşi Yaşam Vakfı'na 55 milyon dolar bağışta bulunmuştu.

Enerji devi BP de, 4.5 milyar dolar ile ABD tarihininin en büyük cezasını almıştı.