İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kapatılan Deniz Feneri e.V. davasında savcılığın ve dosyadaki iki mağdurun itiraz hakkı vardı. Bu kapsamda ilk itiraz Almanya’dan geldi. Beraat kararlarıyla ilgili Almanya’daki Deniz Feneri e.V’nin kayyum heyeti harekete geçti. Heyetin avukatları kararları temyiz etti.

Davaya müdahil olan Deniz Feneri Derneği e.V. İflas Müdürlüğü, avukatları aracılığı ile davanın görüldüğü İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek beraat kararını temyiz ettiklerini bildirdi.

“KARAR USUL VE YASAYA AYKIRI”

Deniz Feneri Derneği e.V. İflas Müdürlüğü avukatları Halil İbrahim Koyuncu ve Mehmet Doğan’ın İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, “Mahkemece yapılan yargılamada bütün sanıklarla ilgili olarak değişik gerekçelerle beraat kararı verilmiştir. Bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatindeyiz. Bu sebeple ve yasaya aykırı olan kararı temyiz ediyoruz” denildi.

“ALMANYA İLE BAĞLANTILI SORUŞTURMA YAPILMIŞTI”

Almanya’daki Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma sonucunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile eski RTÜK Başkanı Zaid Akman’ın da arasında bulunduğu  20 kişinin “özel belgede sahtecilik”, “kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki” ve “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.  25 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

20 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğu gerekçesiyle dosyayı yetkisizlik kararı ile İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.

MAHKEME BERAAT VERMİŞTİ

İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi sanıklara atılı “Güveni kötüye kullanma” ve “Özel belgede sahtecilik” suçlarına ilişkin “delil yetersizliğinden” beraat ve 7,5 yıllık zaman aşımı süresini dikkate alarak davanın düşürülmesine karar vermişti. Mahkeme heyeti sanıklara beraat ettikleri suçlara ilişkin tazminat isteme haklarının bulunduğunu hatırlatmıştı.


Ayşegül USTA/Hürriyet