Hakim Steven W. Rhodes Detroit şehrinin resmi olarak iflasını ilan edebileceğini, şehrin emekli maaşlarının tamamını ödeme zorunluluğunun da bulunmadığına hükmetti.

ABD'de bir süre önce iflasını isteyen Detroit şehri çalışanlar için şok bir karara sahne oldu. Detroit'in iflasınıın görüldüğü mahkemede hakim Steven W. Rhodes şehrin resmen iflas edebileceğine hükmetti. Ancak daha önemli bir karar da veren Rhodes şehrin emekli maaşlarının tamamını ödemek zorunda olmadığına hükmetti.

New York Times'ın haberine göre hakimin kararı emsal niteliğinde olabilecek. Özellikle Chicago, Philadelphia ve New York gibi emekli maaşları maaliyetlerinin kamu borçlarında önemli bir yer tuttuğu şehirlerin de kararı uygulayabileceği konuşuluyor.

Karara ilk itiraz sendikalardan geldi. En az bir sendikanın kararı hemen temyize götürdüğü bildirildi.

EYALET YASASINI ES GEÇTİ

Hakim Rhodes'un kararı Michigan eyaletinde iflas ve emekli maaşlarıyla ilgili yasada net bir ifade bulunmasına rağmen geldi İflas yasasında "Emekli maaşları sözleşmeden doğan haklardır ve şehrin iflası konusuna girmemektedir" ifadesi yer alıyor. Hakim Rhodes ise kararında ABD'nin iflas yasası olan Chapter 9'da emekli maaşlarının korunmadığına dikkat çekti.

Detroit şehri halen zor günler geçirerek iflas kararını bekliyordu. Şehirde ambulansların sadece 3'te 1'i çalışır durumdayken polisler ise mevcut dosyalardan sadece yüzde 9'unu sonuçlandırabildi.