Deutsche Bank sözcüsü Ronald Weichert yaptığı açıklamada, ABD'de Federal Konut Finansman Kurumu (FHFA) tarafından riskli tutsat kredileriyle ilgili açılan davadaki suçlamaların asılsız olduğunu belirtti.

Weichert, Fannie Mae ve Freddie Mac'in deneyimli yatırımcılar olarak tanındığını ifade ederek, bu şirketlerin ne yaptıklarını bildiklerini savundu.

Weichert, FHFA'nın bu eylemi karşısında kendilerini savunacaklarını da kaydetti.

İpotekli konut kredisi olarak bilinen tutsat piyasasında faaliyet gösteren devlet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac'i denetleyen Federal Konut Finansman Kurumu (FHFA), cuma günü aralarında Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Goldman Sachs ve Deutche Bank gibi büyük bankaların bulunduğu 17 banka ve diğer mali kuruluş ile yöneticilerine dava açmıştı.

FHFA'nın açtığı davalarda, tutsatları yatırımcılara satan bankalar, menkul kıymetler yasasına uygun olarak gereken titizliği göstermemekle ve borçluların gelirlerinin olduğundan yüksek gösterildiği ya da sahte beyanda bulunulduğuna ilişkin kanıtları gözden kaçırmakla itham ediliyor.

ABD'de borçlular aldıkları tutsat kredilerine ödeyemez hale geldiklerinde, tutsat destekli menkul kıymetler hızla değer kaybetmişti.

Fannie Mae ve Freddie Mac, tutsat anlaşmaları yüzünden 30 milyar dolardan fazla kaybetmiş ve bu borç yükü vergi mükelleflerinin üzerine kalmıştı.

ABD'de tutsata dayalı menkul kıymetlerin taşıdığı risklerin yatırımcıya tam olarak anlatılmadığı suçlamasıyla daha önce de davalar açıldı. Temmuz ayında İsviçreli UBS bankasına benzer suçlamalarla 900 milyon dolar tutarında dava açılmıştı.


Cnn Türk