ALMANYA'NIN önde gelen bankalarından Deutsche Bank, zengin müşterilerinin ABD'den vergi kaçırmasına yardım ettiği suçlaması ile yürütülen soruşturmanın üstünü yarım milyar doları aşkın bir ceza ile örtüyor. ABD'li federal savcılar, Adalet Bakanlığı, ABD Vergi Gelirleri İdaresi (IRS), Deutcshe Bank'ın 554 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyururken, takipsizlik anlaşmasının, bankanın işbirliğinin devamını gerektirdiğini bildirdi.

DAVA AÇILMAYACAK

ABD'li otoritelerin açıklamasına göre, 554 milyon dolarlık ödemenin içinde ABD vergi dairesinin 1996-2002 yılları arasında tahsil edemediği vergi ve faizler yer alıyor. Bu rakamın içinde ayrıca 149 milyon dolarlık para cezası da bulunuyor. Yetkililer, Deutsche Bank'ın 15 farklı vergi koruma paketiyle, 2 bin 100 müşterisi için bin 300'den fazla anlaşma yaptığını belirtti. ABD Federal Başsavcılığı, 1996 ile 2002 yılları arasında Deutsche Bank'ın, vergilendirilmesi gereken bazı müşteri yatırımlarına ortak olmasından dolayı banka hakkında inceleme başlatmıştı.

Deutsche Bank sonuçtan memnun
Deutsche Bank'tan yapılan açıklamada, soruşturmanın çözümlenmesinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, ödemelerin mevcut net kâra etkisinin olmayacağı belirtildi. Takipsizlik anlaşması, bankanın müşterilerine daha önceden hazırlanmış bir vergi paketi sunmasını engelliyor. Mahkeme tutanaklarına göre, Adalet Bakanlığı Deutsche Bank ilgili herhangi bir adli soruşturma açılmamasını da kararlaştırdı.(Sabah)