LONDRA/MADRİD/NEW YORK/PARİS (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 bin Ermeni'yi gönderebiliriz” yönündeki sözleri dünyada yankılandı. Yabancı basın “Tehdit ilk defa ülkenin liderinden geliyor”, “Türkiye’de tartışma yaratırken Ermenistan’da gürültü oldu”, “Kaba bir siyasi tepki”, “Tehdit, Türkiye’nin Kongre’yi ikna çalıştığı döneme rastlıyor” gibi yorumlar yaptı.

-TİMES (İngiltere): “TEHDİT İLK DEFA LİDERDEN GELİYOR”-

“Türk Başbakanı, ülkede yaşayan 100 bin Ermeni sınır dışı etmekle tehdit ederek, Osmanlı Türkiye’deki Ermenilerin kitlesel olarak katledilmesine ilişkin uluslararası atışmayı başka bir düzeye çıkarttı. Türk siyasetçiler, geçmişte de Ermenileri, soykırımın uluslar arası alanda tanınmasının misillemesi olarak kovmakla tehdit etmişlerdi ancak bu tehdit ilk defa ülkenin liderinden geliyor.”

-TELEGRAPH (İngiltere): “TÜRKİYE’DE TARTIŞMA, ERMENİSTAN’DA BÜYÜK GÜRÜLTÜ”-

“Türkiye, ‘soykırım’ atışması nedeniyle 100 bin Ermeni’yi sınır dışı etmekle tehdit etti. Uyarı, Türkiye’de tartışma yarattı ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenilerin kovulması çağrılarını reddetti. Ermenistan’da da büyük bir gürültü oldu.”

-EL PAİS (İspanya): “KABA BİR SİYASİ TEPKİ”-

“Hiç bir tabu, Ermeni soykırımı sözcüğü kadar Türk milliyetçiliğinin sinirlerini dokunmuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kaba bir siyasi tepki ile Türkiye’de izinsiz çalışan 100 bin Ermeni’yi sınır dışı etmekle tehdit etti bile.”

-WALL STREET JOURNAL (ABD): “TEHDİT, TÜRKİYE’NİN KONGRE’Yİ İKNAYA ÇALIŞTIĞI DÖNEME RASTLIYOR”-

“Salı günü yapılan tehdit, Türkiye’nin ABD Kongresi’ni Osmanlı İmparatorluğu’nun yok olduğu dönemde 1.5 milyon kadar Ermeni’nin katledilmesini soykırım olarak tanımamasını ikna etmeye çalıştığı döneme rastlanıyor.”

-LE MONDE(Fransa): “TÜRKİYE 100 BİN ERMENİ’Yİ SINIR DIŞI ETMEKLE TEHDİT EDİYOR”-

“Türkiye, 100 bin kaçak Ermeni’yi sınır dışı etmekle tehdit ediyor. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, binlerce Ermeni işçisini sınır dışı etmekle tehdit etti. Sayın Erdoğan, kısa bir süre önce ABD ve İsveç’de onaylanan, 1915'de Ermenilerin katledilmesinin ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesine yönelik tasarıların Ermenistan ile barış çabalarını zarar verdiğini söyledi.”(ANKA)
(CN/ÖMR)