Ancak petrol çıkarma çalışmalarının bölgede tırmanan gerginlik nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmesi bekleniyor. ABD Enerji Enformasyon Ajansı, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Suudi Arabistan petrol rezervlerinin yüzde 80'ine tekabül eden 213 milyar varil petrol bulduğunu duyurdu.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin, söz konusu denizin büyük bir kısmında "kesin egemenlik" hakkı olduğunu iddia ediyor.

Ancak Çin'in hak iddia ettiği suların bazı bölümleri Vietnam açıklarını da kapsıyor ve bu bölgede Exxon Mobile Corp ve Rusya'nın Gazporm OAO şirketleri arama faaliyetleri sürdürüyor.

Anlaşmazlık, Çin ile komşularının arasının açılmasına yolaçtı. Vietnam bu yıl petrol arayan gemilerin Çin şilepleri tarafından taciz edildiğini söyledi.

Burada yaşanan sürtüşme nedeniyle, dünyanın en işlek nakliye rotalarından biri olan bölgede deniz güvenliği tehlikeye girdi.

Konunun yarın Honolulu'da başlayacak olan ve ev sahipliğini ABD Başkanı Barack Obama'nın yapacağı Asya-Pasifik liderleri arasındaki zirvede ele alınması bekleniyor.



AHaber