(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) -- Ülkelerin iş ve siyaset dünyasındaki yolsuzlukları gözlemleyen sivil toplum örgütü "Transparency International" (Uluslararası Şeffaflık), dünya yolsuzluk sıralamasını yayımladı.

Türkiye, 183 ülkelik yolsuzluk ve rüşvet sıralamasında 61. sırayı Küba ve Letonya ile paylaştı.

Rapora göre, Euro Bölgesi krizinin merkezindeki iki ülke olan Yunanistan ve İtalya'da yolsuzluk ve rüşvet Türkiye'den daha yaygın durumda.

Yunanistan'da yolsuzluk Gambiya'dan bile kötü durumda olurken, İtalya yedi gelişmiş ülke arasında en çok yolsuzluğun bulunduğu ülke oldu.

"Transparency International"dan yapılan açıklamada, "Kısmen de olsa kamu sektöründeki rüşvet ve vergi kaçakçılığı ile mücadele edemedikleri için borç krizinde olan Euro Bölgesi ülkeleri, AB ülkeleri arasında en az puan alan ülkeler oldu" ifadesine yer verildi.

Sıralamada 80. olan Yunanistan, birkaç gün önce bağımsız istatistik kurumunun başkanı hakkında ülkenin mali göstergeleriyle oynadığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını duyurmuştu.

2011'de ayaklanan Arap ülkeleri ise endekste farklı sıralarda yer aldılar. Mısır'ın 112. olduğu sıralamada, Türkiye ve Arap Ligi'nin bu hafta yaptırım uygulamaya başladığı Suriye ise 129. oldu.

Bahreyn ise AB ülkeleri Litvanya ve Çek Cumhuriyeti ile 46. sırayı paylaştı.

Endeksin alt sıralarında tahmin edildiği gibi diplomatik olarak dışlanmış ya da iç savaşların yaşandığı ülkeler yer aldı. Endeksin son sırasını Kuzey Kore ile Somali paylaştı.

Rusya'nın kamu sektöründe yolsuzluk ve rüşvet Nijerya ile aynı durumda olurken, bu iki ülke 143. sırayı Azerbaycan, Belarusya, Komor Adaları, Moritanya, Timor, Togo ve Uganda ile paylaştı.

Yükselen pazarlardan olan Çin ve Brezilya ise daha üst sıralarda yer aldı.

Endeksteki en temiz ülke Yeni Zelanda olurken, Finlandiya ve Danimarka ikinciliği paylaştı.

İngiltere, Avusturya ve Barbados ile 16. sırayı paylaşırken, ABD, Katar'ın ardından 24. oldu.

Endeks, hükümetlerin ve şirketlerin yolsuzluk ve rüşvete ne derece bulaştıklarını anlamak açısından önemli bir ölçü olarak kabul ediliyor.

Dünya yolsuzluk ve rüşvet sıralaması:

1- Yeni Zelanda
2- Danimarka
3- Finlandiya
4- İsveç
5- Singapur
6- Norveç
7- Hollanda
8- Avustralya
9- İsviçre
10- Kanada
16- İngiltere
24- ABD
46- Bahreyn
46- Çek Cumhuriyeti
46- Litvanya
61- Küba
61- Litvanya
61- Türkiye
80- Yunanistan
112- Mısır
129- Suriye
143- Rusya
143- Nejerya
143- Azerbaycan
183- Kuzey Kore
183- Somali