Dünyanın çalışan sayısı ve cirosu bakımından en büyük iş dünyası hukuk ve danışmanlık şirketi DLA Piper, Türkiye'ye gelme kararı aldı. Dünyada 29 ülkede 67 ofisi bulunan ve 3 bin 750'si hukukçu olmak üzere yaklaşık 8 bin insan çalıştıran DLA Piper'ın Türkiye operasyonlarını başlatması, firmanın müşterilerini de Türkiye'ye çekmesi bekleniyor. Fortune 500 listesinin ilk 250 firmasından 140'ıyla çalışan DLA Piper'ı diğer uluslararası hukuk firmalarının takip edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Türk gazetecilere konuşan DLA Piper'ın iki CEO'sundan biri olan Sir Nigel Knowles, en büyük 100 müşterilerinden 58'inin halihazırda Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini ve kendilerini Türkiye'ye getirenin müşterilerinin talepleri olduğunu söylüyor. Knowles'e göre DLA Piper'ın gelmesi, diğer müşterilerinin de Türkiye'de yatırım yapmalarını kolaylaştırıcı bir etki yapacak. DLA Piper'ın Türkiye operasyonunun hazırlıklarını yöneten Andrew Darwin, Türkiye'deki hukuk-siyaset-asker tartışmalarının kendilerini endişelendirmediğini kaydediyor. DLA Piper'ın mayıs ayı içinde Türkiye'deki operasyonlarını başlatması bekleniyor.

Sir Nigel Knowles, Türkiye'ye gelişlerini firma vizyonlarının bir gereği olarak gördüklerini söylüyor. "Biz küresel anlamda en önde giden iş hukuku firması olmayı hedefledik. Bir firma eğer G-20 ülkelerinin tamamında yoksa veya bu ülkelerde işbirliği yapacağı bağlantıları kurmamışsa dünyanın en büyüğü olamaz. Türkiye de bu listede 17. sırada bulunuyor ve daha yukarılara tırmanmak gibi bir hedefi var. Tahminler de kısa zamanda 12. sıraya yükselebileceği yönünde. Bu durumda Türkiye'de olmamamız düşünülemezdi." diyen Knowles, firmasının mevcut ekonomik kriz dönemi için adeta hususen dizayn edilmiş bir modeli olduğunu kaydediyor. Knowles'a göre uzun yıllar iş hukuku çevrelerini domine etmiş olan 'sihirli halka firmaları'nın aksine DLA Piper ombudsmanlıktan emlak davalarına, ihtilaf davalarından telekomünikasyon anlaşmazlıklarına kadar oldukça geniş bir alanda hizmet verdiği için çok daha ucuza daha fazla hizmet sunabiliyor. DLA Piper'ın Avrupa sorumlusu Andrew Darwin, firmalarını farklı kılanın, aynı zamanda küresel ve yerel olabilmesi olduğunun altını çiziyor: "Biz ne bir Amerikan ne de bir İngiliz firmasıyız. Tam anlamıyla küresel bir firmayız ve yerli insanlarla çalışıyoruz."

'TÜRKİYE'DEKİ RİSKLER ENDİŞEYE YOL AÇMADI'

Türkiye'de mevcut hukuki atmosferdeki belirsizliklerin kendilerini endişeye sevk etmediğini söyleyen Sir Knowles, "DLA Piper tamamen müşteri endeksli çalışıyor. Eğer bu kadar müşterimiz bütün bu bahsedilen riskleri gördükleri halde Türkiye'de çalışmaya devam ediyorlarsa biz de orada olmalıyız. Aksi düşünülemez." diye konuşuyor. Fortune'ın 500 Büyük Firma listesinde bulunan ilk 250 firmadan 140'ıyla çalışan DLA Piper'ın en büyük 100 müşterisinden 58'i halihazırda Türkiye'de yatırım yapıyor ve Sir Knowles, kendilerinin Türkiye'ye gelmelerinin bu sayıyı daha da artıracağından ümitli. Knowles, "Biz dünyanın başka yerlerinde iş yapmak isteyen Türk işadamları ve Türkiye'de iş yapmak isteyen yabancı işadamları için tam bir mecrayız. Henüz Türkiye projemizi müşterilerimiz bilmiyor. Eminim müşterilerimizden bazıları Türkiye'de iş yapmayı düşünmüş ancak henüz kararlarını tam olarak verememişlerdir. Bizim onları Türkiye'de de destekleyebileceğimizi bilmeleri bu kararlarını netleştirmelerinde yardımcı olacak." ifadelerini kullanıyor. Andrew Darwin de sıradan bir hukuk firması olmadıklarını, marketin nasıl çalıştığı hususunda müşterilerini bilgilendiren, adeta ellerinden tutup yeni girecekleri markette onlara yön gösteren bir firma olmasının bazı müşterilerini Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik edeceğini düşünüyor.

Uluslararası hukuk firmalarından hiçbirinin henüz piyasanın yüzde birine bile hakim olamadığını söyleyen Sir Knowles, zaman içinde büyüyen firmaların uluslararası hukuk atmosferinde benzeşmeye ve milli hukukların birbirlerine yakınlaşmasına yol açabileceğini düşünüyor. Ancak Andrew Darwin halihazırda piyasadaki doğal çok hukukluluğun bir müddet daha devam edeceği görüşünde. Darwin'e göre hukuk sistemlerindeki yakınlaşma yasaların benzeşmesinden daha ziyade aynı firmanın farklı ülkelerin hukuk sistemlerine hakim olması ve hepsinde birden hizmet verebilmesi şeklinde yaşanacak. Darwin, "DLA Piper gibi firmalar bu süreçte etkin olacaklar." diyor.

Firmalarının Türkiye'yi civarındaki ülkelere atlamak için bir merkez olarak görüp görmedikleri yönündeki bir soruya Knowles, "Muazzam nüfusuyla Türkiye civardaki ülkeler üzerinde bir nüfuz edinmiş durumda zaten. Gelişme momentumu da hızlanıyor. Bu şartlarda Türkiye kendi kendini bir merkez olarak ilan etmiştir." şeklinde cevap veriyor.

'Hukukun üstünlüğünün pekişmesine katkısı olacak'

DLA Piper'ın Avrupa sorumlusu Andrew Darwin, uluslararası hukuk firmalarının bulundukları ülkelerde avukatlık ve ilişkili mesleklerin uluslararası standartlarda icra edilmesine katkıda bulunduğunu belirtiyor. Henüz Türkiye'nin yabancı hukuk firmalarına tamamen açık olmadığını, ancak zamanla bu firmaların faydasının yerli barolarca da anlaşılacağına inandığını kaydediyor. Darwin'e göre DLA Piper'ın Türkiye'de bulunması Birleşik Krallık Hukuk Derneği'nin de Türkiye'deki hukuki süreçlerle daha fazla ilgilenmesini sağlayacak. Darwin, "Bir piyasada uluslararası hukuk firmalarının olması topyekun o piyasanın uluslararasılaşmış ve açık olduğu imajını besler. Bu da o ülkede hukukun üstünlüğüne hizmet eder." diyor. Ekonominin dünya standartlarında hukuki hizmetlerin varlığından faydalanacağını vurgulayan Darwin, Türkiye ile halihazırda bir dizi uluslararası hukuk firmasının ilgilendiğinden haberdar olduklarını kaydediyor ve ekliyor: "Biz yeterince erken gelmiş olmak istiyoruz." DLA Piper'ın Amerikalı ortağı Cohen Group'un danışmanlarından ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Grossman da DLA Piper gibi uluslararası hukuk bürolarının Türkiye'de faaliyet göstermesinin Türkiye'de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi anlamında pozitif etkisi olacağını düşünüyor.

Rakamlarla DLA Piper

Çalışan sayısı: 3.750 hukukçu yaklaşık 8.000

29 ülkede 67 ofisi var.

Ciro: 2,26 milyar dolar (2008)

2009 yılında Legal Business tarafından ciro bakımından en büyük hukuk firması.




KERİM BALCI - LONDRA