Dünyanın en saygın eğitim mahkemesi kabul edilen, üniversitelerarası Phillip C. Jessup Uluslararası Hukuk Dava Yarışması’nın Türkiye ulusal elemeleri için geri sayım başladı.  Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve ‘Uluslararası Hukuk Öğrencileri Birliği’ (ILSA) tarafından bu yıl 58. kez düzenlenen Philip C. Jessup Uluslararası Farazi Dava Yarışması'nın Türkiye ulusal elemeleri bu yıl 18 – 19 Şubat 2017 tarihlerinde Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenecek.

Dünya çapında 87’yi aşkın ülke ve 550 üniversitenin katıldığı yarışmanın, ulusal elemelerinde başarılı olan takımlar, ülkelerini temsil etmek üzere ABD'deki uluslararası elemelere gitmeye hak kazanacak. Bu yıl beş üniversitenin katılımıyla gerçekleşecek olan Türkiye elemelerinde, takımlar Atan ve Rahad farazi devletleri arasındaki hukuki uyuşmazlıkta tarafları temsilen usul ve esas problemlerini yargı önüne taşıyacak. Toplam 11 karşılaşmanın yer alacağı yarışma, üç kişilik hakem paneli tarafından ve İngilizce olarak yürütülecek.

Yarışmada, avukat ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 33 hakem görev yapacak. En iyi dilekçe, en iyi konuşmacı ve en iyi takımın seçileceği yarışmanın sonuçları 19 Şubat saat 13.45’te düzenlenecek olan karşılaşma sonrasında açıklanacak.

Ulusal elemelerde birinciliği kazanan takım 9 – 15 Nisan 2017 tarihleri arasında Washington’da düzenlenecek yarışmada, Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanacak. Dünyada en çok bilinen uluslararası farazi mahkeme yarışması olan ve dünya çapında White & Case LLP sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmanın ulusal elemeleri bu sene avukat Lara Sezerler ve avukat Hakan Kızılkum’un koordinatörlüğünde gerçekleştiriliyor.

Ülkeler arasında kurgulanmış bir davanın simülasyonundan meydana gelen yarışmanın amacı, uluslararası hukukun dünya genelinde yerleştirilmesi ve gelişmesinin yanı sıra hukuk öğrencilerine, uygulamalı olarak, avukatlık niteliklerinin kazandırılması. Yarışma kapsamında, dava konusu yaklaşık 8–9 ay önce öğrencilere veriliyor. Öğrenciler, yoğun bir çalışma temposundan geçiyor. Yarışmanın ödülü ise dünya hukuk çevrelerinde prestijli bir yarışmanın birincisi olmak.  Bu da çeşitli iş, staj ve master imkânlarını beraberinde getiriyor.

Yarışmaya ilişkin detaylı tüm bilgiler https://www.ilsa.org/jessup adresinden edinilebilir.