ULUSLARARASI Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Panama’da kayıtlı Mossack Fonseca adlı bir hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtları ve belgeleri açıkladı. Belgeler, ICIJ’a ait internet sitesinin yanısıra Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından da yayımlandı. Panama’da yakın çevresinin 2 milyar dolarlık fon yönettiği tespit edilen Rusya lideri Putin’in sözcüsü Peskov, “Bunu yapan CIA ajanları” dedi. Barcelona’nın yıldızı Messi’den İngiltere Başbakanı Cameron’ın babasına kadar birçok ismin hesaplarının bulunduğu belgelerde Türkiye’den 101 şirket ve 10 isim var, ancak bunlar henüz açıklanmadı.

ICIJ bünyesindeki yaklaşık 400 gazetecinin belgeler üzerinde 1 yılı aşkın zaman üzerinde çalıştığı ifade edildi. Belgeleri teslim eden kaynak açıklanmazken, karşılığında bir ödeme yapılmadığı belirtildi. 11.5 milyon belgede 80 ülkeden politikacıların, işadamlarının, sporcuların, sanatçıların, FIFA yetkililerinin ve uyuşturucu kaçakçıların gizli offshore şirketlerine ait bilgiler bulunuyor. 214 bin firmanın adı da yine Panama’daki offshore hesaplarda geçiyor. Belgelerin büyüklüğü 2.6 terabyte’ı buluyor. Belgelerde halen görevde olan ya da geçmişte görev yapmış

* Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri
* Gürcistan eski başbakanı Bidzina Ivanishvili
* İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson
* Irak eski Başbakanı İyad Allavi
* Ürdün eski Başbakanı Ali Ebu el-Ragıp
* Katar eski Başbakanı Cabir el Tani
* Katar’ın eski emiri Hamad el Tani
* Suudi Arabistan Kralı Selman
* Sudan eski Devlet Başkanı Ahmed Ali Mirghani
* Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife bin Zayid El Nahyan
* Ukrayna eski Başbakanı Pavlo Lazarenko ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko.

LİSTEDE LİDERLERİN AİLE ÜYELERİ DE VAR

Bunun yanısıra bazı ülkelerin liderlerinin yakınları da belgelerdeki kabarık hesaplarıyla öne çıkıyor. Bunlar arasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi ve çocukları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzenleri, Çin’in eski başbakanı Li Peng’in kızı, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın babası, Mısır’ın eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Ala Mübarek, Fas Kralı’nın sekreteri Mounir Majidi, Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif’in çocukları, Gana eski Devlet Başkanı Kufuor’un oğlu, Malezya Başbakanı Necip Rizak’ın oğlu, Arjantin eski Devlet Başkanları Nestor ve Cristina Kirchner’in danışmanı Daniel Munoz, Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’ya iş ortağı Hinojosa, İspanya’nın eski kralı Juan Carlos’un ablası Pilar de Borbon, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Gbagbo’nun ortağı Ametchi, Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma’nın yeğeni ve Gine eski Devlet Başkanı Lansana Conte’nin eşi yer alıyor.

PUTİN’İN HESAPLARI

Panama Belgeleri’nde şu ana kadar yayınlanan en dikkat çekici belgeler Rus lider Vladimir Putin’in yakın çevresiyle ilgili. Belgelerde, Putin’in yakın çevresinde bulunan isimlerin 2 milyar dolarlık bir hacmi yönettikleri görülüyor. Belgelerde Putin’in yakın arkadaşı Sergey Roldugin’in adı öne çıkıyor. Belgelere göre Putin’e kadar ulaşan ve offshore hesaplar üzerinden işleyen para akışı, Panama’dan Rusya’ya, İsviçre’ye ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne kadar geniş bir ağı kapsıyor. Bu mali akışın içerisinde Putin’in kızı Kateria’nın, 2013 yılında St. Petersburg’da düğününün yapıldığı kayak tesisinin de adının geçiyor. Putin’in yakın arkadaşı müzisyen Roldugin’in, yıllık kâr 800 milyon doların üzerinde olan Rusya’nın en büyük reklam ajansı Video International’ın yüzde 12 hissesini elinde bulundurduğu görülüyor. Roldugin’in aynı zamanda Rus kamyon üreticisi Kamaz’da “gizli azınlık hissesine” sahip olduğu, bu şirketin de Güney Kıbrıs Rum Kesimi merkezli askeri araç imal eden Raytar şirketinin yüzde 15 hissedarı olduğu yer alıyor.



MESSİ VE PLATİNİ DE VAR

BELGELERDE göze çarpan isimlerden biri de futbol dünyasının yıldız ismi Lionel Messi. Barcelona takımının oyunucusu Messi ve babasının Panama’da bir offshore şirketi olduğu gözüküyor. Messi ile ilgili İspanya’daki vergi soruşturmasında bu şirket yer almamıştı. Ayrıca, FIFA’nın eski başkanı Michel Platini de Mossack Fonseca adlı firmayı bir offshore şirketi yönetmek için kullanmış. Platini ise yaptığı açıklamada kendisinin herhangi bir yolsuzluğa bulaşmadığını savundu.

Haber: Uğur GÜRSES/Hürriyet