FRANSA’nın başkenti Paris’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’da çarşamba günü yapılan katliamın faili Cherif ve Said Kouachi kardeşler ile bağlantılı olarak Musevi inancına uygun (Koşer) gıda ürünleri satan bir markette dört rehineyi öldüren Amedy Coulibaly’nin imam nikâhlı eşi Hayat Boumeddiene’in saldırılar sırasında Türkiye’de olduğu iddia edildi.

IŞİD üyesi olduğunu söyleyen Amedy, özel timin markete baskınında önceki gün öldürülmüştü. Teröristin 26 yaşındaki Cezayir kökenli eşi Hayat’ın baskından önce marketten kaçtığı iddia edilmiş, daha sonra güvenlik güçleri, markette olmadığını ama Amedy’ye saldırılarda yardım ettiğini açıklamıştı. Ancak dün, Fransa’nın saygın gazetesi Le Monde, polisin “silahlı ve tehlikeli” dediği, “Fransa’nın en çok aranan kadını” Hayat’ın, Charlie Hebdo saldırısı ve terörist eşinin bir kadın polisi öldürdüğü olaydan önce, 2 Ocak’ta Madrid-İstanbul uçağıyla Türkiye’ye geldiğini belirten bir haber yayınladı. Medyanın haber kaynağı  yine Fransız polisiydi. Bu habere göre Türk istihbarat birimleri, Hayat’ın 8 Ocak’ta Türkiye’den Suriye’ye geçişi konusunda Fransız yetkililere bilgi aktardı. Hayat’ın İstanbul-Madrid dönüş biletinin 9 Ocak tarihli olduğu ancak bu bileti kullanmadığı da belirtildi.

MİT FRANSIZ MAKAMLARA İLETMİŞ
Le Monde gazetesinin iddiası üzerine Ankara’da hükümet, Milli İstihbarat Teşkilatı’na bu iddianın araştırılması talimatını verdi. Türk yetkililer, ilk bilgiler çerçevesinde, aynı isimde Türkiye üzerinden Suriye’ye bir kadının geçtiğinin anlaşıldığını ancak bu kadının halen Suriye’de olduğunun düşünüldüğünü söylediler. Hürriyet’in ulaştığı bilgilere göre Hayat, İspanya’nın başkenti Madrid’den değil Fransa’dan kalkan bir uçakla 2 Ocak’ta İstanbul’a geldi. 2 ve 3 Ocak’ta İstanbul’da kalan kadın, 4 Ocak’ta Şanlıurfa’ya geçti. Şanlıurfa’da izini kaybettiren Hayat’ın Suriye’ye geçiş yaptığı anlaşıldı. Bir istihbarat yetkilisi, “Türkiye’ye yeniden girişi veya çıkışı söz konusu değil. Bizim tespitlerimize göre kadın halen Suriye’de. Belki Fransa’daki kadınla ilgili bilgiler tam doğru olmayabilir. Buna rağmen konuyla ilgili en ince ayrıntıya kadar araştırmalarımız sürüyor” dedi. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi ise Hayat’ın Suriye’ye geçmiş olabileceğini ama bununla ilgili somut verinin olmadığını söyledi. İsmini açıklamayan kaynak, “Fransa’dan zamanında istihbarat paylaşımı yapılmadığı için Türkiye onu yakalamadı. İstihbarat paylaşımı olmadan kimsenin girişini engelleme lüksümüz yok. Eğer istihbarat paylaşım zamanında yapılsaydı onu iade ederdik” dedi.
Rehine silahı kapınca onu öldürdü

AMEDY Coulibaly isimli radikal İslamcı teröristin Paris’teki bir koşer süpermarkete düzenlediği terör saldırısından 3 yaşındaki oğlu ile birlikte kurtulmayı başaran Mickael B. yaşadığı korku dolu saatleri Fransız basınına anlattı. Mickael B. marketteki rehinelerden birinin Coulibaly’nin tezgâhın üzerine bıraktığı silahı ele geçirmeyi başardığını, ancak teröriste yönelttiği silah tutukluk yapınca Coulibaly tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Mickael B. şöyle anlattı: “Kasaya yürüdüğümde büyük bir patlama duydum. Afrika asıllı bir adamın elinde iki kalaşnikofla kapıda durduğunu gördüm. Oğlumu kaptım. Diğer müşterilerle birlikte bodrumdaki soğutma deposuna saklandık. Market görevlisi gelip saldırganın bizi çağırdığını söyledi. Yıkarıya çıktığımda bir müşteri kanlar içinde can çekişiyordu. Terörist sakindi. Terörist, ‘Ben Amedy Coulibaly, Maliliyim ve Müslümanım. İslam Devleti’ne (IŞİD) mensubum’ dedi. Basını aramamı istedi. Dediğini yaptım. Gizlice polisi de aradım. Polis markete saldırdıkları an kendimizi yere atmamızı söyledi. Terörist ölmeye hazır olduğunu söylüyordu. Polis herşeyi dinliyordu. Dakikalar sonra dükkanın parmaklıkları kaldırıldı ve operasyonun başladığını anladık. Kendimizi yere attık. Büyük bir gürültü koptu. O ölmüş, herşey bitmişti” dedi. Öte yandan Fransa Başbakanı Manuel Valls, saldırılar ve rehin alma olaylarında 17 kişinin ölmesinin ülkesinde istihbarat açığı olduğunu “açık bir şekilde” gösterdiğini söyledi.

Cherif Kouachi’nin eşiyle irtibat halindeymiş
26 yaşındaki Hayat Boumeddiene’in ilginç bir hikâyesi var. 7 çocuklu bir ailenin ferdi olan Hayat 8 yaşlarındayken annesinin ölümü üzerine bakıcı bir aile tarafından büyütülmüş. Eski bir kasiyer olan Hayat, Amedy Coulibaly ile tanışmalarının radikalleşmeye başlıyor. Daha önce plajda çekilmiş bikinili fotoğrafları olan genç kadın, eşinin ve arkadaşlarının etkisiyle kara çarşaf giyiyor. Hayat’ın ayrıca Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren kardeşlerden Cherif Kouachi’nin eşiyle de geçtiğimiz yıl içinde 500 telefon konuşması gerçekleştirdiği belirtildi.

İngiliz Daily mail gazetesi çiftin plajda çekilmiş bir fotoğrafını ve Boumedienne’nin radikalleştikten sonra çarşafa girdiğini kanıtlayan fotoğraflarını yayımladı.