Economist dergisinin bu haftaki sayısında, AİHM kararının KKTC'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine olası etkileriyle ilgili bir makaleye yer verildi.

Makalede, "18 ay boyunca KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren müzakerelerde, iki bölgeli, iki toplumlu bir Kıbrıs'ın nasıl yönetileceği konusunda anlaşmaya varıldığı, ancak mülkiyet gibi zorlu konuların detaylı olarak tartışılmasının ertelendiği" belirtildi.

İyimser gözlemcilere göre, AİHM kararından sonra bu durumun değişebileceğini ve barış sürecinin hızlanabileceğini aktaran Economist, şöyle devam etti:

"Kıbrıslı Rumlar şimdi davalarını Strasbourg'a taşımak yerine, önce Kuzey Kıbrıs'ta Türkiye tarafından kurulan, malı iade etme ya da tazminat ödeme yetkisi bulunan komisyona başvurmak zorunda. Bunun alternatifi Kıbrıslı Rum avukat Ahillis Dimitrides'in söylediği gibi siyasi çözümü beklemek."

AİHM kararını "gelecek ay zorlu bir seçim yarışıyla karşı karşıya olan Talat'ın elini güçlendiren, tam zamanında gelen bir karar" olarak yorumlayan Economist, Talat'ın rakibi Başbakan Derviş Eroğlu'nun anketlerde önde olduğunu belirtti ve bazı diplomatların "adada görüşmeler koparsa, sonucun daimi bölünmüşlük olabileceği" iddiasına yer verdi.

Yazıda, "Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türk bir kuruluşla çalışacak olması düşüncesinin, Talat'ın sorumluluğunun Eroğlu'nun karşıtlığından daha çok şey sağlayacağı konusunda Kıbrıslı Türkleri ikna edebileceği" yorumu yapıldı.

Economist dergisindeki makalede, "Eğer Hristofyas milliyetçi koalisyon ortaklarını bir kenarda tutabilirse, iki liderin seçimden önce olumlu bir ilerleme anlaşması üzerinde mutabık kalmaları için yeterli zaman var, bu da Talat'ın elini daha da güçlendirecektir. AİHM kararından sonra, seçim anketlerinde Talat zemin kazandı. Talat, sadece 6 puan Eroğlu'nun gerisinde, bu birkaç ay öncesinde 20 puandı. Talat'ın yenilgisi artık kaçınılmaz gözükmüyor. Talat tekrar seçilirse, barış görüşmeleri yeni bir hız kazanır" görüşü ifade edildi. (CNN TÜRK)