Rüşvet skandallarıyla sarsılan Brezilya'da, ülkenin en büyük kamu şirketi Petrobras'la ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında ülkenin efsanevi liderlerinden Lula da Silva hakkında soruşturma açıldı. 2003-2011 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Lula, görevi bırakmasının ardından yurtdışındaki nüfuzunu kullanarak Brezilya'nın en büyük inşaat firması Odebrecht'a ihale verilmesini sağlamakla suçlanıyor. Federal savcılar, Lula'nın 2011-2014 yılları arasında sık sık Odebrecht adına yurtdışı seyahatlerine çıktığını, bu şirketin de bu ziyaretlerin ardından Dominik Cumhuriyeti ve Küba gibi ülkelerde büyük ihaleler aldığını ifade ediyor. 69 yaşındaki Lula'nın ayrıca bu şirketin, devlet bankası BNDES'ten yurtdışındaki projeler için kredi verilmesi adına bankanın genel müdürü Luciano Coutinho'yu etkilediği öne sürülüyor. Lula ise iddiaları reddediyor. Lula'nın başkanı olduğu Lula Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, soruşturmanın sürprizle karşılandığı, ancak eski devlet başkanının faaliyetlerinin ‘şeffaflığı ve yasallığı konusunda emin' oldukları ifade edildi.

Metal fabrikası işçiliğinden devletin zirvesine tırmanan Lula, sekiz yıllık iktidarında ülkede yoksulluğu azaltmış, ekonomik refah sağlamış, Brezilya'yı dünyanın yükselen gücü haline getirmişti. Ülkesinde halen popülaritesini sürdüren Lula, Latin Amerika solunun da kahramanı konumunda.

Eski devlet başkanı hakkındaki soruşturma Odebrecht'ın patronu Marcelo Odebrecht'ın Petrobras'tan rüşvetle usulsüz ihale aldığı iddiasıyla geçen ay tutuklanmasının ardından geldi. Bir buçuk yıl önce başlatılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında şimdiye dek çok sayıda önemli işadamı, farklı partilerden siyasetçiler, banka yöneticileri ve bürokratlar gözaltına alındı.  Soruşturma kapsamında aralarında üst düzey isimlerin de bulunduğu 50'den fazla siyasetçi hakkında dava açıldı. Siyasilerin, kârlı Petrobras ihalelerinin verilmesi karşılığında özel şirketlerden rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu rüşvetlerin bir kısmının ise iktidar ve muhalefet partilerinin kasalarına girdiği ileri sürülüyor. 2004-2014 yılları arasında Petrobras kasasının 30 milyar dolar zarara uğradığı tahmin ediliyor. Savcılara göre büyük yapı ve inşaat şirketleri, Latin Amerika'nın en büyük petrol şirketi olan Petrobras'tan ihale almak için politikacılara en az 800 milyon dolar para ödedi. Lula'nın halefi olan Dilma Rousseff de Petrobras'ın başında olduğu yıllarda yolsuzlukların yapılmasına göz yumarak ihalelerde yandaşlarına haksız kazanç sağlamakla suçlanıyor. Geçen ekim ayı sonunda devlet başkanlığına yeniden seçilen Rousseff ise iddiaları reddediyor. Ancak Rousseff'in azlini isteyen muhalefetin bir ay içinde bu yönde bir soru önergesi vereceği belirtiliyor.