Geçen yıl Fransa'nın en ünlü futbol takımlarından Paris-Saint-Germain'in hisselerinin yüzde 70'ini satın alan Katar emirliği, şimdi de gözünü Fransız futbolunun yayın haklarına dikti. El-Cezire kanalı Fransa'da bu amaçla "Be In Sport 1" ve "Be In Sport 2" adları altında iki TV kanalı kuracağını duyurdu. Bu kanallar henüz ortada yok. Ancak Haziran ayından itibaren Fransız futbol ligi ve Avrupa şampiyonalarının yayın haklarını elde etmeyi başarmış durumdalar.

El-Cezire Fransız 1'inci Ligi'nde gelecek 3 yılda haftada sadece 1 maçın canlı yayını için 150 milyon, Euro 2012 ve Euro 2016 maçları için 130 milyon, Şampiyonlar Ligi için 61 milyon, bazı Avrupa liglerinin (Calcio, Liga ve Bundesliga) maçları için 30 milyon ve Avrupa Ligi (Europa League) için 16 milyon Euro yatırım yaptı. Katar kanalı bu yatırımlarla Fransız futbolunda son 20 yıldır Canal+ ve TF1 kanalları arasındaki iki başlı hükümranlığa son vermiş oldu.

'600 MİLYON EURO KAYBEDEBİLİR'
Canal+ tarafından yıl bazında yapılan 500 milyon Euro değerindeki yayın hakkı harcaması şu an için El-Cezire'ninkinden fazla görünse de Katar kanalının "para kaybetme marjının" daha fazla olduğu ve gelecek yıllarda ilk sıraya yerleşebileceği belirtiliyor. El-Cezire'nin Fransız futbol dünyasında 2016 yılına kadar 600 milyon Euro kaybetmeyi göze aldığı yorumları yapılıyor.

Fransa'nın seyredilme oranı en yüksek kanalı olan TF1'in futbol yayın hakları için yıllık bazda harcamakta olduğu 225 milyon Euro'luk miktar ise El-Cezire'ninkinin gerisinde kalmış durumda. TF1 Fransız A milli futbol takımının maçları ile 2014 Dünya Futbol Kupası finallerinin yayın haklarını elinde bulunduruyor. El-Cezire'nin, 49 ülkede yayın yapan Eurosport International'ın Fransa'daki yayın haklarını elinde bulunduran TF1 ile ortaklık kurarak Fransa'dan tüm Avrupa'ya açılmayı hedeflediği de kaydediliyor.

El-Cezire'nin Fransa'da kurmakta olduğu iki spor kanalını ADSL ile yayın yapan operatörler aracılığıyla tüketiciye ulaştırmayı planladığı söyleniyor. Bu da Fransa'da potansiyel 12 milyon abone anlamına gelmekte. El-Cezire'nin spor kanallarına aboneliğin aylık bedelinin 11 Euro olacağı açıklandı.

Kulislerde El-Cezire'nin esas hedefinin 2022 yılında Katar'da düzenlenecek Dünya Futbol Kupası finallerinin yayın hakkını tamamen ele geçirmek olduğu söylentileri de dolaşmakta.



NTV