ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, El Kaide ve bağlantılı örgütlerin Ağustos sonuna kadar saldırı düzenleyebileceği uyarısı yaptı.

Hafta sonu bu tehdit nedeniyle çoğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da olan 21 elçilik ve konsolosluğunu kapatan ABD, 19 elçilik ve konsolosluğun 10 Ağustos'a kadar kapalı kalma kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, bölgedeki büyükelçilik ve konsoloslukların haftanın büyük bir bölümünde Ramazan Bayramı tatili vesilesiyle zaten kapalı olacağını göz önüne alarak ve tedbir amacıyla, az sayıda bazı yeni diplomatik misyonlar da dahil olmak üzere bazı büyükelçilik ve konsoloslukların bir müddet daha kapalı kalmasını kararlaştırdıklarını söyledi.


KAPALI KALACAK ELÇİLİKLER
Psaki'nin verdiği bilgiye göre, 5 Ağustos'tan 10 Ağustos'a kadar ABD'nin toplam 19 kentteki büyükelçilik ve konsoloslukları kapalı kalacak. Bu kentler şöyle sıralanıyor:

"Abu Dabi, Amman, Kahire, Riyad, Dahran, Cidde, Doha, Dubai, Kuveyt, Manama, Muskat, Sana, Trablus, Antanarivo, Bujumbara, Cibuti, Hartum, Kigali ve Port Louis."

ABD'nin dün kapalı tuttuğu, ancak bugün yeniden açılacağını duyurduğu diplomatik misyonlarının bulunduğu kentler ise şunlar:

"Dakka, Cezayir, Nouakchott, Kabil, Herat, Mezar-ı Şerif, Bağdat, Basra ve Erbil."


'SON YILLARIN EN CİDDİ TEHDİDİ'

ABD Senato İstihbarat Komitesi'ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi Senatör Saxby Chambliss, büyükelçilik ve konsoloslukların kapatılmasının, yıllardır görülen en ciddi terör tehdidinden kaynaklandığını söyledi.

SEYAHAT UYARISI
ABD'nin vatandaşlarına seyahat uyarısı da Ağustos sonuna kadar geçerli olacak. Bu önlemlerin alınmasında El Kaide üyeleri arasındaki mesajlaşmaları ve Yemenli yetkililerinden gelen uyarılar etkili oldu.

Uluslararası polis teşkilatı Interpol de kendi güvenlik alarmını verdi. Bu alarmda yüzlerce El Kaide militanının Irak, Libya ve Pakistan'daki cezaevlerinden firar etmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Almanya ve İngiltere'nin Yemen'deki elçilikleri de bugün kapalı kalacak.