Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Rusya’da Putin yönetimini sert dille eleştirmesiyle tanınan muhalefet liderlerinden Navalni, 30 Aralık’ta 3.5 yıl şartlı hapis cezasına çarptırılmasının ardından ev hapsinde yasadışı yoldan tutulduğunu iddia ederek, elektronik kelepçesini kesip attı. Böylece 2015 yılında ilk muhalif siyasi protesto gerçekleşmiş oldu. Şimdi tüm muhalif gruplar “Acaba Kremlin Sarayı bu reste nasıl karşılık verecek” sorusunun cevabını merak ediyor.

Navalni sürpriz adımı Pazartesi sabahı attı. Kendisine ait internet sitesinde kesip attığı elektronik takip kelepçesinin fotoğrafının yanı sıra açıklama da yayımlayan Navalni, “Davam sonuçlanalı beş günden fazla geçti. Halbuki ben hâlâ yasa dışı bir şekilde bileğimde takip kelepçesiyle ev hapsi altında tutulmaya devam ediyorum. Rusya yasalarında böyle bir uygulama yok. Ev hapsi ancak sanık ve soruşturma altında bulunan kişilere uygulanır. Bu yüzden bana karşı uygulanan yasa dışı duruma vatandaş olarak kendim müdahale ediyorum. Bana taktıkları kelepçeyi kestim” dedi.



Navalni ve kardeşine, bir kozmetik şirketinden zimmete para geçirme suçlamasıyla yargılandıkları davada üç buçuk yıl hapis cezası verilmişti.

Mahkeme, Aleksey Navalni'nin cezasını denetimli serbestliğe çevirmiş ancak kardeşi Oleg Navalni tutuklanarak ceza evine götürülmüştü.