Kriz döneminde Avrupa Birliği'nin pek ülkesi, gayrımenkul satın alan yabancılara daimi oturma izni vererek "ek kaynak" yaratma konusunda hayli hevesli. Bunlar içinde limiti 75 bin euroya kadar indirerek büyük ilgi toplayan bir ülke, muhalefetin "Ulusal güvenliğimiz tehlikeye girebilir, Rusya vatandaşlarına 'dur' diyelim" teklifini "kabul edilmez" bulduğunu açıkladı. 
Bu hararetli tartışmanın yaşandığı yer, Baltıklardaki küçük AB üyesi ülkelerden Letonya...
 
Krizden etkilenen Letonya, 2010 yılında yeni yasa çıkarmıştı. Buna göre başkent Riga'da 150 bin euroluk, Riga dışındaki taşra bölgelerinde ise 75  bin euroluk gayrımenkul satın alan yabancılara "daimi oturma izni" verilmeye başlanmıştı.
 
Bu "kısa yoldan" AB'nin kapısını açmak isteyen 5 bin kadar yabancı, kısa süre içinde bu yasadan yararlandı. Bunların büyük bölümü Rusya ve diğer BDT ülkesi vatandaşları.
 
Özellikle Rusların aktif gayrımenkul alımı, Rusya karşıtı güçleri rahatsız etti. Muhalefetten gelen, "Rusya vatandaşlarına sınırlama getirilsin" tekliflerine, bayan Başbakan Laimdota Straujuma şiddetle karşı çıktı.
 
Başbakan, "Sadece Rusya vatandaşlarını, yöneticilerini beğenmyoruz diye böyle izole edemeyiz" dedi.
 
Resmi rakamlar, yeni yasa sayesinde gayrımenkul alımı ve iş yatırımları ile küçük Baltık ülkesine 600 milyon euro para geldiğini gösteriyor. Bunun yüzde 80'inin Rusya Federasyonu vatandaşlarından geldiği vurgulanıyor.
 
Letonya'daki bu yasa sadece Rusya vatadaşları için değil, tüm yabancılar için geçerli.
 

Kaynak: Türkrus