Açıklamalardan satır başları;

Putin: Türkiye’nin Rusya’nın önemli ve güvenilir bir ortağı olduğunu belirterek, “İlişkilerdeki normalleşme sürecini geride kaldı. İlişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Rus yetkililer, Türk mevkidaşlarına turizmin güvenli hale getirilmesi için yardıma hazırlar.

Uluslararası ve bölgesel konular üzerinde fikir alışverişinde bulunmak için önemli bir fırsat oldu. Yakın geçmişte ikili ilişkilerimiz dayanıklılık sınavından geçmiştir. Şimdi normalleşme süreci bitmiştir ve tamamlanmıştır. Ortak işbirliğine dönüyoruz. İkili işbirliğinin temellerine dair anlaşmanın ruhuna uygun olarak, iki ülke işbirliğinin güçlendirilmesine kararlı olarak bakıyoruz.

Ortadoğu ve Suriye’deki sorunu görüştük. Biz Sayın Erdoğan ile hemfikiriz ki, Suriye’nin çözümü sadece diplomatik ve siyasi yönle olabilecektir. Suriye hükümet ordusu ve silahlı muhalefet arasında çatışmaları durdurabildik ve bu her iki tarafı ortak müzakere masasına oturtabildik. Bugün zaten Astana’da istişareler yapılacaktır. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı ve tüm Türk dostlarımıza verimli yapıcı müzakereler için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki ortaklık yönünde ilişkilerimizin güçlenmesi için çok katkı sağlayacaktır.

Putin, "Ticari kısıtlamaların kaldırılması için anlaştık. Vizedeki kısıtlamalar devam edecek" dedi.

Putin, Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı kısıtlamalarla ilgili olarak "Kapılarımızı Türk domatesine sonsuza kadar kapatmayacağız" dedi.
Erdoğan ise "Sayın Putin hepsini söyledi. Domates konusu dışında bütün konularda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali konusunda işbirliği devam ediyor. Aldığımız kararları ve yapılanları gözden geçirme fırsatı bulduk. İlişkilerimizde istenen ivmeyi yakalıyoruz.

- Ticari ve ekonomik ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bugün başta ekonomi ve ticari konular olmak üzere istişarelerimizi yaptık.

-Bizler terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmayacağız. Bunların tamamı kandan, gözyaşından beslenen vampirlerdir.

-Sınırımızda düşman bir yapının oluşmasına izin vermeyiz. Vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için her türlü önlemi alacağız.

-Hayatını kaybeden Rus vatandaşları için taziyelerimi sunuyorum.

-Moskova'da yapılan eylemlerle, İstanbul'da, Kabil'de, Paris'te, Brüksel'de yapılan eylemler arasında hiçbir fark yoktur. Terör örgütleri insanlığın ortak düşmanıdır.

-İdlib'deki saldırı kimsenin yanına kalmamalıdır. Sorumlular cezalarını çekmelidir.


CNN Haber