Roon’un hakareti üzerine Hollanda Başbakanı Mark Rutte mecliste söz alarak, "Bizim için dost bir ülke olan Türkiye'nin Başbakanı için bu sözleri söyleyemezsin"dedi ve Wilders'ten özür dilemesini istedi.    

Wilders ise, "O sözleri partimden Raymond de Roon söylemiştir. Ama ben onun sözünü de destekliyorum ve de özür dilemiyorum" demesi üzerine meclis karıştı. Tartışmanın devam etmesi üzerine mecliste yapılan bütçe tasarısı görüşmelerine ara verildi.

Hollanda Meclisi'nde 24 sandalyesi bulunan PVV (Özgürlük Partisi), VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) - CDA (Hristiyan Demokratlar) azınlık sağ hükümetine dışarıdan destek veriyor. Mecliste bugün yaşanan olay sonrasında, VVD ve CDA'nın PVV'ye karşı nasıl bir tavır tutunacağı merak konusu olmaya başladı.

"TERBİYESİZLİK YAPTI"

PVV'nin (Özgürlük Partisi) dışarıdan desteklediği azınlık sağ hükümetinin tek Türk kökenli milletvekili CDA'lı Coşkun Çörüz, Wilders'i sert bir dille eleştirerek, “O büyük bir terbiyesizlik yapmıştır" dedi.

“PROVOKATÖRDÜR”

Başbakan  Erdoğan için sarf edilen hakaret dolu sözlerden dolayı DHA'ya açıklamada bulunan Çörüz şöyle konuştu: “Türkiye'nin Başbakanı için sarf ettiği sözler Geert Wilders'in ayıbıdır, terbiyesizlik yapmıştır. Çok üzüldük. O bir provokatördür! Onun amacı Hollanda ile Türkiye'nin arasını açmaktır. Ama bunu başaramayacaktır. Çünkü Hollanda parlamentosunun çoğunluğu onunla aynı fikirde değildir."

"SAKİN OLUN"

Çörüz, "Hollanda'da 10 yıldır siyasetin içerisindeyim. Bugüne kadar ben böyle bir şey ne gördüm ne de yaşamadım. Onun bu hakaretinin cezasını biz değil, kendi alt tabanı verecektir. O bugün böyle olmadı, hep böyleydi. Siyasetçi dediğin insan topluma örnek olmadır. O bu topluma örnek olamaz. İnanın Hollanda parlamentosunda onun partisinin haricindeki herkes yaşanan bu olaydan dolayı büyük üzüntü duymuştur” diyerek tepkisini dile getirdi ve Türk toplumunun sakin olmasını istedi.


DHA