CHP İzmir milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Rıza Türmen, erkeklerin de eşlerinin soyadlarını kullanabilmelerini öngören bir kanun teklifi hazırladı.

Türmen'in TBMM'ye sunduğu ve kanun teklifi ile, evlilikteki soyadı kısıtlamaları tamamen kaldırılıyor. Mevcut Medeni kanuna göre kadın sadece eşinin soyadını ya da hem kendi hem de eşinin soyadını ortak biçimde kullanabiliyor. Erkek ise kendi soyadı ile birlikte eşinin soyadını kullanamıyor ve kendi soyadının yerine sadece eşinin soyadını da alamıyor.

Kanun teklifi uyarınca kadın evlendikten sonra, isterse kendi soyadını, isterse eşinin soyadını ve dilerse de hem kendi hem de eşinin soyadını birlikte kullanabilecek. Erkek de aynı hakka sahip olacak. Kendi soyadı ile birlikte eşinin soyadını, ya da sadece eşinin soyadını kullanabilecek. 

Türmen, Medeni kanundaki kısıtlamanın cinsiyet ayrımcılığı ve devletin özel hayata müdahalesi anlamına geldiğini savundu. Yasa teklifi ile, ''Evlenme durumunda eşler anlaşarak, eşlerden birinin soyadını ya da, her iki eşin evlenmeden önceki soyadının birleşimi ile oluşan bir soyadını ortak olarak seçebilir veya her iki eş de evlenmeden önceki soyadlarını saklı tutabilirler'' hükmü getiriliyor.

''FIRST GENTLEMAN'' ÖZER ÇİLLER
Medeni kanuna göre erkekler eşlerinin soyadını alamıyor. Bu konudaki farklı bir örnek olan eski Başbakan Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran ise eşinin ''Çiller'' olan soyadını da kullanıyor.

Ancak Özer Uçuran, Tansu Çiller'in babasının şaka yollu, ''Bizim soyadımızı almazsan, kızımı sana vermem'' demesi üzerine mahkemeye başvurup evlilik öncesi nüfusa ''Çlller'' soyadını da ekletmiş, böylelikle ''Özer Uçuran Çiller'' olmuştu. Eşi Başbakan seçilince, Türkiye'nin ilk ve tek ''First Gentleman'' unvanını da almıştı.