GAZETE HABERTÜRK / DAPHNE BARAK

Mark Geragos, Michael Jackson, kız arkadaşı Rihanna’yı döven Chris Brown, Amerikalı oyuncu Winona Ryder gibi ünlü isimlerin avukatı. Geragos, Türkiye’den Ermenistan’a göç eden bir aileden geliyor. 53 yaşındaki Geragos, kendisini Amerikalı bir Ermeni olarak tanımlıyor.

Daphne Barak, Geragos ve Michael Jackson’ın annesi Katherine ve babası Joe Jackson ile Las Vegas’taki Venetian Oteli’nin VIP odasında buluştu. Bugün kadar katıldığı önemli davaların birçoğunu kaybetmesi ile de ünlü olan Geragos işini iyi yapmamakla da eleştirilmişti. Michael Jackson bile sonunda dayanamayıp Geragos’u “Söz konusu olan benim k... ve dikkatini verip beni adam gibi savunacak bir avukata ihtiyacım var” diyerek kovmuştu.

11 YILLIK MÜCADELE

Türkiye devletine karşı açılan davada Ermenileri temsil ediyorsunuz?
Doğru... Türk devletine ve bankalarına karşı. Elimizdeki birçok davadan biri. Elimizdeki başka bir davada geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Temyiz mahkemesi davaların açılabileceğine hükmetti. Bu bizim için bir zafer. Diğer bir davamız da kiliselerle ilgili, Ermenilerden alınan kiliselerle ilgili.

Siz Ermeni kökenli bir Amerikalı’sınız sanırım...
Evet, dedem ve diğer büyüklerimin tümü bugün Türkiye olarak bilinen bir zamanlar Osmanlı olan topraklarda yaşarken Ermeni soykırımından kaçmışlar. 1.5 milyon kişinin öldürüldüğü Ermeni soykırımından. Dolayısıyla bu mesele benim için kişisel bir mesele! Yasalar çerçevesinde 11 yıldır mücadele ediyorum. Bu davalardan ikisi sonuç aşamasında. Deutsche Bank’a karşı bir davaydı. Daha da davalarımız var.

Bu son dava Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Çünkü Türkiye devletini dava ediyorsunuz.
Haklısınız, Türk devletini. Burada Türkiye’nin Ermenileri evinden atıp arazilerine el koyduğunu ve 90 yıldır kullandığını gösteriyoruz. Dolayısıyla Türk hükümetinin bundan sorumlu olduğunu iddia ediyoruz.

Türkiye’de akrabanız var mı?
Ermenistan’da var biraz. Bazı yakınlarımız da hâlâ Türkiye’de. Ancak güvenliklerini tehlikeye düşürmemek için kimliklerini gizli tutuyorum. Çünkü ben bu davaları açtığımdan beri birçok ölüm tehdidi aldım. Bu konuda da Amerikan mahkemelerinde dava açmayı planlıyoruz.

Türkiye’deki arazi davalarını açma noktasına geldiniz?
Yıllarca davalar açtık. İnsanlar neden araziler ve mülkler hakkında dava açmadığımızı soruyordu. Ancak bunun için binlerce tapuya elkonulan mülklerin, arazilerin tapusuna ihtiyacımız vardı. Çünkü bunlar Türk devleti tarafından Ermenilerin elinden alındı. Sonunda avukatlardan oluşan bir konsorsiyum oluşturduk. Şimdi bunları geri alma şansımızın olduğuna inanıyorum.

Bu bir toplu dava değil mi?
Evet toplu bir dava olacak. Tüm Ermeniler adına açılan bir dava.

''TÜRKİYE İTİRAF ETSİN''

Anladığım kadarıyla ABD’de yabancı bir devleti dava edemiyorsunuz. Ancak siz Türk devletinin Amerikan toprakları üzerinde bir bankası olmasını koz olarak kullandınız.
Evet ve burada iş yapıyorlar. Türk Havayolları devletin şirketi, biz davayı açar açmaz özelleştirilmek istendiği açıklandı. Ancak burada birçok finans kuruluşları var ve burada iş yapıyorlar ve bir havayolu şirketleri var.

Şimdi avukat olduğunuzu bir kenara bırakalım. Bu uluslararası bir mesele. Filistinliler de bu durumda İsrail’i, Hayfa’yı isteyebilir. Amerikalıların kovduğu Kızılderililer var? Bu işin sınırı nerede?
Biliyorsunuz, en azından Amerika’daki Kızılderililere yeterli olmasa da tazminatlar ödendi. Türkiye, Ermenileri topraklarından edip öldüren devletin devamıdır. Şimdi dünyaya açılmak istiyorlar, bölgede bir oyuncu olmak istiyorlar, dünya toplumunun bir ferdi olmak niyetindeler. Birinci sınıf olmak istiyorlarsa o zaman soykırımı itiraf etmek zorundalar. Bu soykırımı bir tek onlar inkâr ediyor, dünyanın geri kalan kısmı, bunu tanıyor. ‘‘

AĞRI DAĞI'NI İSTEDİ: 

ERMENİLERE İYİ BİR PEŞİNAT OLURDU

Davanın adı ne, “Türkiye karşıtı Ermeniler” diyebilir miyiz? Ne istiyorsun, para mı?
Buna “Erdoğan’a karşı soykırıma uğrayanların torunları” demeyi tercih ederim. Türkiye’ye yerleşecek kadar naif değilim. Bunu isteyen insanlar olduğunu hayal bile edemiyorum. Bu hukuki bir dava. Tüm davalar para için. Tam anlamıyla para için ama aynı zamanda kurbanları onore etme de var. Türkiye akıllı olsa topraklarının bir kısmını, Ermenistan’a verirdi. Ağrı Dağı iyi bir peşinat olabilirdi. Bundan sonra tazminatlar konusunu getirirdik masaya. Bir dünya devleti olmak istiyorlar ve bunu yapmanın yolu da buradan geçiyor. Türkiye tarihiyle yüzleşmeli. Türkiye akıllıysa yapması gereken bizimle masaya oturmaktır.

Diyelim ki burada benim yerimde Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan oturuyor, ona ne derdin?
Şunu derdim: “Bak ülken için iyi olanı yap. İnkârdan vazgeç, soykırımı tanı, doğruları söyle ve gereeğini yap. Doğru olanı yap.”

Türkiye seni davet ederse gider misin?
Düşünmem lazım.

''OBAMA SOYKIRIM DİYECEK''

ABD tanımıyor soykırımı...
Hayır tanıyor, 84 senatörden 75’i tanıyor. Obama geçen sene Ermenice soykırım anlamına gelen “Meds Yeghern” sözcüğünü kullandı. Bu sene herhalde İngilizcesini de söyleyecek.

Hadi diyelim ki davayı kazandınız. Bir devletin sahibi olduğu bir bankaya karşı ne yapabilirsiniz. Hükümet bunu özelleştirebilir ya da içini boşaltabilir.
Bunu göreceğiz, karşılaşmayı istediğim sorun da bu.

Peki dava şu anda nerede duruyor.
Hareketlerini izliyoruz. Bizden vazgeçmemizi ve Türk devletine hizmet etmemizi istiyorlar. Bunu Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde dava açarak yapacağız. Bu bizim Ermeniler olarak yapmamız gereken şey. Burada bu iş üzerinde çalışacak bir hayli deneyimli hukuk bürom var.

''ANLAMASI LAZIM KOBE'Yİ KULLANIYORLAR''

Kevin Costner da THY reklamında oynadı kimse bir şey demedi. Ermeniler Kobe Bryant’ı boykot edeceklerini açıkladılar, neden?
Burada mesele şu ki Kobe, Los Angeles’ın parçası. Erivan dışındaki en büyük Ermeni toplumu da Los Angeles’ta. Yaklaşık 600-700 bin Ermeni yaşıyor.

Sen de bir Los Angeles’lısın. İstanbul-LA arasında direkt uçuşlar olmasına sevinmiyor musun? Buradaki ekonomi ne kadar kötü bunu düşün, daha çok turist ve yatırımcı geliyor THY sayesinde..
Hayır, hayır... Ben sadece bir avukat değilim, bir yatırımcıyım aynı zamanda. Şu an oturduğumuz bina benim. Birçok tarihi bina satın aldım burada. Tüm yatırımım burada. Ancak mesele Kobe olunca yatırımlarımı düşünmem. Kobe’yi kullanıyorlar. Kobe’nin bunun bizim için ne kadar duygusal bir konu olduğunu anladığını sanmıyorum.

ERMENİLERİN TÜRKİYE İLE MÜLK DAVASI

ABD’de Ermeniler, Anadolu’da 1915 olaylarında mülklerini kaybettikleri iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez ve Ziraat bankaları aleyhine dava açtı. Dava, ABD’de Ermenilerin en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles’taki Bölge Mahkemesi’ne, eşi de davacılar arasında yer alan avukat Vartkes Yeghiayan tarafından açıldı.

“1915 olaylarında dedelerinin mülklerini kaybettiğini iddia eden” üç Ermeni, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez Bankası ve Ziraat Bankası’na karşı açtığı davada, “Adana’da, İncirlik Üssü de dahil olmak üzere, dedelerine ait toplamda 49.5 hektar” olduğunu savundukları topraklar için 63.9 milyon dolarlık tazminat talebinde bulundu.

Bu davayla aynı nitelikteki Davoyan Davası’nı açan Avukat Mark Geragos ile kavgalı olduğu bilinen Vartkes Yeghiayan, Geragos’u “davalardan kazanılan tazminatları kanuna aykırı kullanmakla” suçluyor.

KİMLİK KARTI
Mark Geragos
5 Ekim 1957 Los Angeles doğumlu.
Amerikalı Ermeni ailesi Türkiye’den Ermenistan’a göç etmiş. Türkiye’de hâlâ akrabaları var.
Michael Jackson, Winona Ryder, Chriz Brown, David Carradine’ın ailesinin avukatı.

ERMENİLERE KARŞI 10 BİN MEKTUP

Türk Amerikan Toplulukları, ABD Temsilciler Meclisi’nde gündeme gelmesi beklenen Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıya kongrede hayır oyu alması çerçevesinde mektup yollamaya devam ediyor.

ABD Azerbaycanlıları Birliği Başkanı Bedir Memmedli, soykırım tasarısına ilişkin topluluklar olarak bir araya geldiklerini ve kongre üyelerine mektuplar yollayarak tasarıyla ilgili endişelerini paylaştıklarını anlattı.

Türk Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı (ATAA) Günay Evinç ise diğer TürkAmerikan çatı kuruluşlarıyla birlikte topladıkları imzaları mektupla her kongre üyesine genel kurulda hayır oyu kullanmaları üzerine yolladıklarını ifade etti. Soykırımı iddialarının tarihsel bir konu olarak mecliste ele alınmaması gerektiğini belirterek kongre üyelerinin politikacı olduklarını hatırlatan Evinç, “Meclis yargıç koltuğuna oturmamalı” dedi.

Amerika-Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy ise Ermeni soykırımı tasarısının meclise getirilmemesi gerektiğini savunarak bunun doğru olmadığını belirtti.

252 sayılı soykırım tasarısı

252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı 4 Mart günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 22’ye karşı 23 oyla onaylanmıştı. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanmaması için TürkAmerikan toplum liderleri çaba göstermeye devam ediyor. Hem yerel hem federal seviyede kongre üyelerine gönderilen mektup sayısının 10 bine ulaşması bekleniyor. Ermeni tasarılarına 1915’ten beri 11 tasarı geldi. Bu tasarılardan 6’sı oylamadan geçti, 5’i ise ‘soykırım’ ibaresi nedeniyle geçemedi. 12’nci olan bu tasarının da içerisinde soykırım kelimesi bulunması nedeniyle ABD tarafından geçirilmeyeceği öngörülüyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı Genel Kurul’un oyuna bugün sunacağı bekleniyor.