ABD'de özellikle son yıllarda başta terör örgütü PKK, Kıbrıs ve Ermenistan konularında Türkiye aleyhinde açılan davalarda Türk tarafını savunan Saltzman & Evinch hukuk firmasının ortaklarından, Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinç ve David Saltzman, bu davalarla ilgili olarak Washington'da basın toplantısı düzenledi.

Amerikan mahkemelerinde son dönemlerde Türkiye'ye karşı önemli girişimlerin varlığına işaret eden Evinç, bunların terör örgütü PKK ile Kıbrıs ve Ermenistan ile ilgili tazminat davaları olmak üzere üç alanda toplandığını belirtti.

Evinç, Türkiye aleyhine bu tür girişimlerin son 10 yıl içinde geliştirilmeye başladığına, son iki yılda ise büyük bir hızlanma gösterdiğine dikkati çekti.

Amerikan federal mahkemelerinin terör örgütü PKK konusunda verdiği kararların hep Türkiye'nin lehine olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu ifade eden Evinç, bu konuda ABD Yüksek Mahkemesi'nin "Humanitarian Law Project" davasında verdiği karar ile terörist İbrahim Parlak ile Selahattin Özdemir davalarında verilen kararları örnek gösterdi.

Ermenilerin, davalarla 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınması, tazminat ve toprak talebini amaçladığını belirten Evinç, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda bu konuda birkaç dava gelmişti. 1995'e kadar bunların bir kısmı uzlaşma yoluna gidilerek kapatıldı ve (sigorta şirketleri ve bankalar) büyük tazminatlar ödedi. Ama 1995'ten itibaren Ermeni tazminat davalarında artık müzakere düşünülmüyor, davalı olan bankalar ve hayat sigortası şirketleri, sonuna kadar savaşıyorlar ve bu davaları kazanıyorlar.

Bu nedenle Ermeni tazminat davaları 2005'ten itibaren müthiş düşüşte. Bu açıdan, Davoyan davasının bugünlerde (ABD'deki Ermeniler tarafından, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğunu iddia edenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye Devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı geçen Temmuz ayında açılan ve "Davoyan davası" olarak bilinen dava) açılması bize ilginç geliyor, çünkü yaşanan bu hukuki süreci düşünürseniz, böyle bir dava açılmaz.

Dolayısıyla bana göre, Davoyan davasının bu aşamada açılması, Daşnak siyasi bakış açısından bir paniği yansıtıyor. (1915 olaylarının yıl dönümü olan) 2015 yılı yaklaşıyor ve bugüne kadar federal seviyede 1915 olayları 'soykırım' olarak tanınmadı, panik içindeler."

Ermenilerin, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasına yönelik davalardan sonuç alamamaları üzerine, "birinci aşamanın tanındığını iddia ederek", şimdi doğrudan "tazminat" taleplerine yönelik davalara başladıklarını ifade eden Evinç,  davacıların, mahkeme sürecini sömürüp, federal seviyede bir sempati yaratarak, Kongre'de Ermeni tasarısının kabul edilmesini sağlamak ya da ABD Başkanı Barack Obama'ya "soykırım" ifadesini kullandırtmayı amaçladığını söyledi.  



AA