Amerika'nın Sesi Radyosu Ermenice yayın bölümünün sorularını yanıtlayan Radanovich, "Normalde Kongre'den ortak karar olarak geçmesi gerekiyor" dedi.

Radanovich, "Anladığım kadarıyla Obama yönetimi ve Temsilciler Meclisi başkanlığı arasında uzlaşma var. Temsilciler Meclisi bu tasarının şimdi görüşülmemesine karar verdi. Ama ABD'deki Ermeni toplumu bu karar tasarısı konusunda baskısını sürdürmeli ve hazır olmalı. Eninde sonunda bu tasarı Genel Kurul'a gidecek. Gittiği zaman da geçeceğini biliyorlar. Bundan dolayı tasarının genel kurula gitmesini istemiyorlar. Ama durum bir gün değişir. Durum değiştiğinde de bu tasarıyı hazır bulundurmak gerekiyor" diye konuştu.

"Tasarı aleyhine baskı vardı"

Radanovich, bu yıl neden daha fazla 'hayır' oyu çıktığı konusundaki soruya, tasarı aleyhindeki baskının çok yüksek olduğunu söyledi.

George Radanovich, "Evet, bu yıl baskı daha fazlaydı. Dışişleri Bakanlığı'nın geçerli bir savunması var. Bu işin Türkiye için ciddi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla böyle bir ortamda karar vermek zor oluyor. Yani Dışişleri Bakanlığı'nda bu tasarının hata olacağı görüşü nedeniyle Kongre üyeleri üzerinde ciddi bir baskı oluşuyor" dedi.

"Türkiye'nin de çıkarına olur"

Radanovich, tasarının onaylanmasının Türkiye'nin de çıkarına olacağını, Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme sürecini hızlandıracağını iddia etti.

Cumhuriyetçi Partili California milletvekili Radanovich, bu tasarının Genel Kurul'da onaylanması Türk Amerikan ilişkilerine zarar verip vermeyeceğine ilişkin soru üzerine, "Ben hep şöyle demişimdir: Bu, Türkleri 3 ay süreyle üzer, daha sonra işler tekrar rayına oturur. Çünkü ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğu kadar Türkiye'nin de ABD'ye ihtiyacı var. Ve bu konu, bu ilişkiyi bozacak kadar önemli değil" diye konuştu.

Amerika'nın Sesi'nin Urduca Bölümü'ne açıklama yapan Demokrat Partili Maryland Milletvekili ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin yardımcısı Chris Van Hollen da tasarının Genel Kurul'un gündemine alınıp alınmayacağı sorusunu yanıtlamadı.

Van Hollen da tasarıyı destekleyenler arasında bulunuyor.

Cnn Türk