Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokol Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin onayından geçti. Ermenistan yasalarına göre parlamentoya gelmeden önce yasaların Anayasa'ya uygunluğu mahkeme tarafından denetleniyor. Ermenistan'ın Mart ayında da protokolü parlamentoya getirmesi bekleniyor.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi raportörü Vladimir Hovhannisyan mütalasını mahkemeye sunmasının ardından mahkeme Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolü müzakere etti. Mütalaa sonrası yapılan oylamada protokol anayasaya uygun bulundu. Kararı açıklayan Ermenistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Gagik Harutyunyan anlaşmanın anayasaya uygun görüldüğünü söyledi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan'da taraf olarak oturumlarda yer aldı. Karar Ermenistan meclisine yazılı olarak bildirilmesinin ardından resmi hale gelecek.

Ermeni haber ajanslarından edinilen bilgiye göre, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine karşı olan yüzlerce gösterici mahkeme binasının önünde protesto gösterisinde bulundu. Ermeni Daşnak Partisi üyeleri Mahkemenin protokolü onaylamasına şiddetle karşı çıkıyor.

Ermenistan iktidar partisi milletvekillerinden Naira Zohrabyan da süreçle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Protokolün parlamentoya gelmesi için maksimum süre Mart 2010. Bu zamana kadar Türkiye protokolü onaylama konusunda kararsız kalırsa, Ermenistan gerekli adımları atacaktır." uyarısında bulunmuştu.

İsviçre'nin Zürih kentinde 10 Ekim'de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan tarafından parafe edilen protokol TBMM Dış İlişiler Komisyonu'na gönderilmiş durumda. Komisyon protokolle ilgili süreci Yukarı Karabağ'da yaşanacak gelişmelere paralel olarak ele alacak. Ankara, mevcut şartlarda protokolün parlamentoya getirilmesi durumunda onaylanmayacağını öngörüyor.



(CİHAN)