24 Nisan "Ermeni Soykırımı" anma günü öncesi çeşitli ülkelerde Ermeniler Türkiye'ye yönelik protesto eylemlerinde bulunurken Ermenistan, yeni belgeleri yayımlayacağı açıklandı.

Ermenistan Ulusal Arşivi Müdürü Amatuni Virabyan, "Ermeni soykırımını 1915 yılında meydana geldiğini gösteren güvenilir belgelerin arşivlerinde bulunduğu"nu belirterek, arşivdeki belgelerin 1914-1915 yıllarındaki "kanlı olaylar"a ilişkin 10 bin tanığın ifadelerini içerdiği"ni kaydetti.

News.am haberine göre, Virabyan, arşivlerde aynı zamanda 1916 yılında kayda alınan, "Batı Ermenistan'daki 700 köydeki olaylara" ilişkin tanık ifadelerinin de bulunduğunu, bu ifadelerine dayanan üç cildin de Ermenice, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça olarak 2015 yılında yayımlayacaklarını açıklarken kitapta "Van, Bitlis ve Erzurum'da yaşayan insanların başlarına gelenlerinin aktarılacağı"nı ifade etti.

Bu arada, Ermenistan'daki arşivlerde bulunan ve Rus askerleri ve "Ermeni gönüllüleri"nin ifadelerini temel alan 2 bin belgenin dijital kopyalarına, 2015 yılının başlarında internetten ulaşılabileceği bildirilirken "Soykırım Kurbanları Listesi"ni hazırlamaya yönelik çalışmaların sürdüğüne de dikkat çekildi.

ANKA