AJANSLAR

İstanbul- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Mart ayında başlayan isyan hareketinden bu yana üçüncü defa halka seslendi. "Sabotajcıları" yasal reformlarla ilgili hareketi sömürmeye çalışmakla suçlayan Esad, sabotajcıların "küçük bir grup" olduğunu, ancak verdikleri zararın büyük olduğunu, barışçıl protestolara sızdıklarını kaydetti. Esad, bazılarının Suriye'de yaptıklarının reformlarla ilgili olmadığını, bu kişilerin sabotaj yaptıklarını ifade etti.

Esad, Adalet Bakanlığından son affın genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini de bildirdi. Esad'ın kritik konuşmasının satır başları: 

- Bugün tarihimizde önemli bir gün.

-Ülke genelinde söylentiler yayılıyordu. Başkanın ailesi hakkında söylentiler yayılıyordu, ancak hepsi masum.

-Suriye bugün bir dönüm noktasında bulunuyor. Bugün birlik olma günü. Ülkemiz içindeki zayıflıkları bulup, bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor.

-Her iki tarafta da çok kan döküldü, çok şehitler verildi. Bu hem aileler hem de ülkemiz için çok büyük bir kayıp oldu. Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı diliyorum.

-Doğal olarak birçok soru sorulacak. Ben Suriye’nin daha önce hiçbir zaman bazı komploların hedefi olmadığına inanmıyorum. Bunlar mikroplar gibi sürekli orada burada sürekli ürüyorlar.

-Bu konuda konuşmaktan kaçınmadan zayıf noktalarımızı tespit edip güçlendirmeye çalışmalıyız. Bu mikroplar her yerde hem vücudumuzun içinde hem de dışındalar.

-Komplolar, Suriye'yi sadece daha güçlü yapar.

-Bazıları ortada komplo olmadığını söylüyor. Bunun da hem krizi hem de Suriye’nin tarihi yolculuğunu düşündüğünüzde alakasız olduğunu görürsünüz.

-Şu an prensiplerimizi terk etme konusunda baskı altındayız. Vandalların elinde telefonlar görüyoruz.

-Bu konuşmada iç meseleleri konuşacağım, dış konulardan bahsetmeyeceğim.

- Suriye sokaklarında yaşananların 3 ayağı var.

-Halkımız devletten taleplerini dile getiriyor. Devletin vatandaşlara karşı sorumluluğu bütün kaynaklarıyla bu talepleri karşılamaktır. Hukukun üstünlüğünü sağlama ihtiyacı bu sorumluluğun önüne geçmez. Ancak bu talep sahiplerinin hepsi sokaklara çıkmadı. Yine de biz herkesin taleplerini karşılamalıyız. Ancak bu talep arayanları eşkıyalardan da ayırmalıyız.