Suriye’de 17 aydır muhaliflerin isyanına direnen Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir darbe de Kürtler vurdu. Başkent Şam’da geçen hafta düzenlenen bombalı saldırıda rejimin üst düzey dört isminin öldürülmesi, çatışmaların Şam’ın mahallelerine yayılması ve bazı sınır kapılarının muhaliflerin eline geçmesi Esad yönetimini çok zor bir duruma sürüklemişti.

‘6 kent ellerinde’

Son olarak Esad yönetiminin bu durumunu ve askerlerin büyük ölçüde Şam’a çekilmesini fırsat bilen PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD (Demokratik Birlik Partisi) ülkenin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde “yönetime el koyduğunu” ilan etti. Önceki gün ilk olarak Halep sınırları içinde yer alan ve Türkiye yakınındaki Kobani kasabasında “kontrolün ele geçirildiği” açıklanmıştı. Dün de Amude, Efrin, Terbaspi, Ayn El Arap ve Derik kentlerinin de tamamen Kürt grupların oluşturduğu Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’nin yönetimine geçtiği ilan edildi. Kürt Uzlaşma Partisi lideri Fevzi Şanghal “Kürt şehirlerinde herhangi bir çatışma yaşanmadı. Esad rejimi güçleri bu bölgeleri terk etti. Suriyeli Kürt gruplar arasında 11 Haziran’da imzalanan Erbil Anlaşması’na göre Kürt Ulusal Konseyi ile Batı Kürdistan Konseyi bu bölgeleri ortak olarak yönetecek” dedi.

Orduya ultimatom

PYD liderlerinden Hüseyin Koçar ise “Kürt güçleri, Özgür Suriye Ordusu’ndan gelen teklifleri reddetmiş ve Kürtlerin kendi bölgelerini kontrol edeceğini ilan etmiştir. Türkiye bu duruma müdahale etmesin. Karşılık veririz” diye konuştu.

Kürt gruplar, Suriye ordusuna yönelik bir ‘ultimatom’ da yayınlayarak “Bölgemizde bulunan tüm Esad yanlısı güçleri barışçı bir şekilde geri çekilmeleri için uyarıyoruz. Aksi halde zorla çıkarılacaklardır. Bu bölgeler Kürt Halk Koruma Birlikleri tarafından korunacaktır” ifadesi kullanıldı. Kürt grupların Suriye’deki en büyük Kürt kenti olan Kamışlı’yı da hedef aldığı ve buradar çatışmaların sürdüğü iddia edildi. Kürt grupların bugün ele geçirilen bölgelerde “bağımsızlık ilan edecekleri” de iddialar arasında...

Öcalan posteri taşıdılar

Yüzleri örtülü silahlı kadın örgüt militanları sokaklarda devriye gezmeye başladı. Twitter’da ‘Bağımsız Kürdistan’ kampanyası başlatılarak fotoğraflar dünyayla paylaşıldı.



Kaynak: Vatan Gazetesi