BBC'nin haberine göre, Senegal'de 2005'ten bu yana ev hapsinde tutulan 69 yaşındaki Habre'nin yargılanması için özel bir mahkeme kurulacak. 

Anlaşma, Senegal Adalet Bakanı Aminata Ture ile Afrika Birilği'nin temsilcisi Robert Dossu arasında Senegal'in başkenti Dakar'da imzalandı. 

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, Senegal'den Habre'yi yargılamasını ya da iade etmesini istemişti. 1990'dan beri Senegal'de yaşayan Habre, iktidarda olduğu 1982-1990 yılları arasında muhaliflerine işkence etmek ve onları öldürtmekle suçlanıyor. Senegal hükümeti, yıl sonundan önce Habre'yle ilgili hukuk sürecini başlatacağını bildirmişti. 

"Afrika'nın Pinochet"si denilen Habre'nin hakkında Senegal'de ilk olarak 2000 yılında soruşturma açılmış, mahkemeler Habre'nin Senegal'de yargılanamayacağına hükmetmişti. 

Habre'nin kurbanları daha sonra, yargıçların dünyanın neresinde olursa olsun insan hakları suçlarına karşı dava açmasına imkan veren evrensel yargı hukukundan faydalanarak Belçika'da dava başvurusunda bulunmuş, Habre 2005'te Belçika'da da insanlığa karşı suç ve işkenceyle suçlanmıştı.



AA