TEL AVİV/AA

Tel Aviv Bölge Mahkemesi’nde görülen, 65 yaşındaki Katsav hakkındaki karar duruşmasında mahkeme, İsrail eski cumhurbaşkanını, 1998 yılında Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde yanında çalışan ve kısaca A. olarak tanımlanan bir kadına tecavüzden ve 2000 yılında cumhurbaşkanı olduktan sonra iki ayrı kadına cinsel tacizde bulunmaktan suçlu buldu.
Mahkeme, "cinsel ilişkilerin karşılıklı rızaya dayandığı" açıklamasının doğru olmadığına ve A.’nın ifadelerinin inandırıcı olduğuna kanaat getirdi.

Katsav’a verilecek ceza daha sonra açıklanacak. Buna rağmen, mahkeme binası önünden canlı yayın yapan televizyon kanalları, eski Cumhurbaşkanına, "hapis yolunun göründüğü" benzeri yorumlarda bulunuyor.

Katsav’ın 4 ile 16 yıl arasında hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Böylece, İsrail’de ilk kez bir Cumhurbaşkanı hapse girmiş olacak.

Kararın okunmasıyla, mahkeme salonundan ve kadın hakları eylemcilerinin protesto gösterilerinde bulundukları bina önünden sevinç çığlıkları yükseldi. Yüzü solgun görünen Katsav’ın ise, kararı duyunca inanmazlıkla başını salladığı bildirildi. Katsav’ın ayrıca, ayakta durabilmek için bir duvara yaslandığı belirtildi.

Kararı okuyan yargıç George Karra, "Sanığın ifadeleri güvenilmez bulunmuş, buna karşılık şikayet sahibinin ofiste ve otel odasında uğradığı tecavüzle ilgili ifadeleri inandırıcı bulunmuştur. İlişkinin kendi rızasıyla olduğu yolundaki iddianın da temelsiz olduğu anlaşılmıştır" dedi.

Karra, "sanığın, A.’nın davranışlarının tutarsız olduğunu iddia eden tanıklar çağırarak şikayeti geçersiz kılma çabalarının, kırık bir saz çöpününki kadar fayda sağladığını" söyledi. Bunun üzerine Katsav’ın aile fertlerinden birisinin "Bu doğru değil" diye bağırdığı aktarıldı.
George Karra, "A.’nın iddialarının iftira olduğu yolunda kuşku duymamız için bir neden bulunmamıştır" dedi.

-KARISI DURUŞMAYA GELMEDİ-
Katsav, yerel saatle 09:00’da başlayan duruşmasına, avukatları, oğlu ve kardeşi ile birlikte geldi, basın mensuplarının sorularına cevap vermeyi kabul etmedi. Katsav’ın karısı Gila ise duruşmaya gelmedi.

Katsav, Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde, A. adlı kadına tecavüz ve cinsel istismarla suçlanmıştı. Katsav’ın Cumurbaşkanlığı yaptığı dönemde de burada görevli H. adlı bir kadına cinsel istismar ve tacizde bulunduğuna ilişkin suçlamaları vardı.
Hakkında 4 yıl önce ortaya atılan iddialar dolayısıyla Katsav, 2007 yılı başında Cumhurbaşkanlığı görevinden 3 ay izinli sayılmış, aynı yıl haziran ayı sonunda da görevinden istifa etmek durumunda kalmıştı.

Katsav hakkında yaklaşık bir yıl süren dava, tamamen kapalı kapılar ardında görülmüş ve bu yüzden kamuoyunda Katsav’ın iki yıl önce itiraf karşılığı daha hafif bir cezayı öngören anlaşmadan caymakla kurnazlık etmiş olabileceği görüşü ağırlık kazanmıştı. O zamanki anlaşmanın, en ağır suçları kapsamaması ve Katsav’ın en kötü durumda ertelenen bir mahkumiyetle kurtulacak olmasına karşın eski cumhurbaşkanı mahkemede tümüyle masum olduğunu kanıtlayacağını savunmuştu.