BBC Türkçe

Budapeşte’de evsizlerin sayısını azaltmak amacıyla iktidardaki sağcı parti tarafından yeni bir yasa hazırladı. Yasaya göre, sokakta yaşayan kişiler ilk olarak uyarılacak ardından da para cezasına çarptırılacak. 600 dolarlık cezanın ödenmemesi durumunda da sokakta yaşayanlar cezaevine gönderilecek.

YASAYA VAKIFLARDAN BÜYÜK TEPKİ
Evsiz sayısını azaltmak amacıyla belediyeler yasasında yapılan bu değişikliğe, çeşitli vakıflar büyük tepki gösterdi. Evsizler için faaliyet yürüten bir vakıftan yapılan açıklamada, yasanın rasyonel ya da profesyonel kriterlere dayanmadığı ve kamuoyunda evsizlere duyulan tepkiyi yansıttığı ifade edildi.

Vakıftan yapıla açıklamada, Budapeşte'nin evsiz kaldırma kapasitesinin sınırlarına geldiğini ancak yoksulluk sorunun yasaklarla çözülemeyeceği belirtildi.

İktidardaki Fidesz Partisi'nin yasanın metnini kaleme alan milletvekili Mate Kocsis, belediyelerin evsizlikle mücadelede rol üstlenmeleri gerektiğini savundu.

Sivil toplum kuruluşları ise, evsizlerin küçük otellere yerleştirilmesi planının uygulanmasının ardından 3 bin kadar kişinin evsiz kalmaya devam edeceğini belirtti.