ntvmsnbc

800 milyonu aşan üye sayısıyla dünyanın en büyük sosyal medya ağı olan Facebook, ABD Federal Ticaret Komisyonu’yla (FTC) sitedeki gizlilik politikası üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşma gereği, Facebook önümüzdeki 20 yıl bağımsız denetime tabi tutulacak.

Komisyon, Facebook’un 2009 yılında kullanıcılarına, “içeriklerini gizli tutabileceklerini söyleyip ardından bu içerikleri paylaşılabilir kıldığını ve kullanıcıları yanılttığını” belirtti.

Komisyon ayrıca, Facebook’un gizlilik politikasının, “haksız, yanıltıcı ve yasaları ihlal eden” nitelikte olduğunu ifade etti.

FTC ile Facebook arasında yapılan anlaşma kapsamında, sosyal paylaşım ağı gizlilik konusunda yapacağı deşiklikleri önceden açıklayacak ve önümüzdeki 20 yıl boyunca, her iki senede bir bağımsız denetimden geçirilecek.

ZUCKERBERG: BAZI HATALAR YAPTIK
Facebook'un kurucusu ve sahibi Mark Zuckerberg, konuyla ilgili olarak yayımladığı mesajda, mahremiyet konusunda 'bazı hatalar yaptıklarını' kabul etti, özel bilgilerin korunmasına büyük titizlik gösterecekleri sözü verdi.

Zuckerberg şöyle dedi:

"Bilgilerinizi kimlerin görebildiğiyle ilgili şeffaflık ve kontrol sunma açısından, genel olarak iyi bir geçmişe sahip olduğumuzu düşünüyorum.

"Bununla beraber geçmişte bazı hatalar yaptığımızı da öncelikle kendim itiraf ediyorum. Aslında, dört yıl önce yaşanan Beacon örneği ve iki yıl önce gizlilik modelimizin değişim sürecinin iyi yönetilememesi gibi çok fazla gündeme gelen birkaç hata, yaptığımız çok iyi işleri gölgeledi.

"Facebook olarak kendimizi size ait tuttuğumuz bilgiler hakkında her zaman şeffaf olmaya adadık. Aynı zamanda, insanların paylaşımlarını görmelerini ve kontrol etmelerini sağlayan araçların gelişmesinde internet dünyasına öncülük ettik. Fakat her zaman daha iyisini yapabiliriz.

"FTC bugün, Facebook ile de benzer bir anlaşma yaptığını duyurdu. Bu anlaşmalar, ilgili şirketlerin hem ABD’de hem de dünya genelinde gizlilik konusuna nasıl yaklaşmaları gerektiğiyle ilgili bir çerçeve oluşturuyor.

"Facebook için bu anlaşma, zaten her zaman yapmaya çalıştığımız ve yapmaya da devam edeceğimiz çalışmalar konusunda uzun vadeli net ve resmi bir taahhütte bulunmak anlamına geliyor."