ntvmsnbc

Hollanda basınında “Facebook cinayeti” olarak anılan olay, sosyal medyanın şiddet suçlarına olan etkisi üzerinde yeni tartışmaların başlamasına neden oldu.

15 yaşındaki Jinhau K., Ocak ayında Arnhem kentindeki evinde ölü bulunan Joyce ‘Winsie’ Hau’yu öldürmekle suçlanıyordu. Jinhau, çıkarıldığı çocuk mahkemesinde cinayetten suçlu bulundu. Davranış bozukluğu olduğu ve psikopat eğilimler gösterdiği belirtilen çocuğun, önce bir yıl ıslahevinde kalmasına ve sonraki üç yıl boyunca psikiyatrik tedavi görmesine karar verildi. 

Jinhu K.’nın öldürdüğü kızı tanımadığı ve arkadaşı Polly W. ile erkek arkadaşı Wesley C.’nin isteği üzerine cinayeti işlediği iddia edildi. Winsie adlı kurban ile Polly W’nin yakın arkadaş oldukları, ancak Winsie’nin Facebook’ta Polly hakkında yazdıkları yüzünden aralarının bozulduğu ifade edildi.


Öldürülen Winsie Hau.

KIZDIĞI ARKADAŞINI PARA KARŞILIĞI ÖLDÜRTTÜ
Jinhau K, cinayeti işlemesi için 1000 Euro para aldığı iddialarını yalanlarak, baskı altında olduğu için Winsie’yi öldürdüğünü söyledi. Mahkeme ise çocuğun içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için böyle bir bahane öne sürdüğüne karar verdi.

Psikolog ve psikiyatr tarafından hazırlanan raporda, ‘sanığın karşı koyamayacak kadar ağır bir baskı altında olduğunu hissettiği’ belirtildi. Ancak, çocuğun başkasının yardımıyla ya da kendiliğinden baskıdan kurtulma şansı olduğunun da altı çizildi.

Kurbanın babası, kızının katilinin bir yıl hapis cezası almasını yeterli bulmadığını, ancak kanuna göre verilebilecek azami ceza verilmiş olduğu için yapılabilecek bir şey olmadığını ifade etti. Kurbanın babası da cinayet olayında Jinhau K. tarafından bıçaklanarak yaralanmıştı. Öldürülen Winsie’nin erkek kardeşi de cinayete şahit olmuştu.

Polly W. ve Wesley C.’ye karşı açılmış olan dava geçen ay başladı ancak davaya ara verildi.