Dün gece televizyonda reform programı hakkında bilgi veren Kral, reformların bağımsız yargı, meclisin ve siyasi partilerin gücünün artırılması ve yerel yetkililerin daha fazla yetki kazanması için yerelleşme programını kapsadığını bildirdi.

Kral, hazırlanacak yeni anayasada insan hakları ve özgürlüklerin korunmasının da garanti altına alınacağını belirtti. Yeni anayasanın ayrıca ülkenin çok etnik yapılı kimliğini tanıyacağı ifade etti.
Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışacak bir komite atayan Kral, hazırlanacak anayasa taslağının referanduma sunulacağını söyledi.

Seçilmiş bir parlamentosu bulunan anayasal monarşi olan Fas'ta anayasa krala meclisi feshetme, olağanüstü hal ilan etme ve başbakan dahil hükümet atamalarında söz hakkı veriyor.
Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarından ilham alan Faslılar geçen ay anayasal reform ve bağımsız yargı talebiyle gösteri yapmıştı.

Gençlerin önderliğindeki değişim hareketinin tertipçilerinden Said Bincebli, Kral Muhammed'in konuşmasının kısa dönemde protestoları sınırlayabileceğini ancak toplumsal sıkıntıların ileride başka gösterileri ateşleyeceğini söyledi.

Kralın anayasa değişikliği alanındaki tüm taleplerine cevap verdiğini belirten Bincebli, bununla birlikte protestocuların yolsuzluk ve siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısına cevap vermediğini ifade etti.

Ana muhalefet Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Lahsen Davudi de Kralın bu açıklamasıyla Fas'ın bir krizi başarıyla aştığını söyledi.




AA