Sky haber kanalı konuya ilişkin, Düşesin sözcüsünün "Sarah Ferguson'un konuyla ilgili her zaman hem Türk hem İngiliz makamlarıyla tam bir işbirliği içinde olduğunu" söylediğini aktardı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ortanca oğlu Prens Andrew'un eski eşi, York Düşesi Ferguson'un sözcüsünün "İngiltere İçişleri Bakanlığı bu konunun kapandığını söylemişti. Türkiye'den gelen dava haberi, herkes için yeni bir şey oldu" dediği kaydedildi.

Sky ayrıca, Ferguson'a kimliğini gizleyerek, Türkiye'deki bir çocuk yurdunda gizli çekim yaptığı 2008 yılından neden üç yıl sonra dava açıldığının belirsiz olduğu yorumunu yaptı.
İngiliz yayın kurumu BBC ise, Türkiye'nin Ferguson'u yargılamak için iade talebinde bulunup bulunmadığının bilinmediğini bildirdi. BBC, Dışişleri Bakanlığından bir sözcünün şu sözlerine yer verdi: "Kişilerin yargı süreçleriyle ilgili İngiliz hükümeti yorum yapmaz. Bu aşamada neler olabileceğini tahmin etmek için erken."

BBC ayrıca, Ferguson ile birlikte hakkında dava açılan ve çocuk yurduna giren ekipte bulunan BBC sunucusu Chris Rogers'ın "Türkiye, 'ülkemizde gizli çekim yaparsanız bunun bir bedeli vardır' mesajını vermek istiyor. Örneğin ben Türkiye'ye bir daha gidemeyeceğim, aksi halde göz altına alınırım" dediğini kaydetti.

"Düşes endişe duymuyor"

İngiliz gazetelerinin çoğu Ferguson aleyhine açılan davayı sayfalarına taşırken Daily Telegraph, Daily Mail ve Daily Express gazeteleri konuya birinci sayfalarından yer verdi. Gazeteler, Türkiye'nin Ferguson'un "özel hayatın gizliliğini basın ve yayın yoluyla ihlal" suçundan 22 yıla kadar mahkumiyetini istediği bilgisini öne çıkardı.

Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'nin gizli çekimlerin yayımlanmasını o dönemde Avrupa Birliği'ne üyelik çabalarına karşı karalama kampanyası olarak nitelediğini yazdı.

Gazete, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın dün Türkiye'den hukuki yardımlaşma talebi geldiğini doğruladığını, ancak gelişmeler ardından işbirliği yapıp yapmayacakları konusunda açıklama yapmadığını belirtti. Daily Telegraph kaynaklarının, yaşanan olay İngiltere yasalarına göre suç sayılmadığından Düşes'in sınır dışı ve iade edilmeyeceğini söylediklerini kaydetti.

Independent gazetesi de "Sarah Ferguson kimsesiz çocuklara zulmü filme çekmek için Türkiye'ye gitmişti. Şimdi geri gelmesi isteniyor ama cezaevine" ifadelerine yer verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dün, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 2008 yılında çekildiği belirtilen ve ITV adlı İngiliz televizyon kanalında yayımlanan görüntülerle ilgili olarak, York Düşesi Sarah Ferguson'a "özel hayatın gizliliğini 5 kişi yönünden ihlal ettiği" gerekçesiyle dava açtığını açıklamıştı.

York Düşesi Ferguson İngiltere'de de adından sıkça söz ettiriyor. Ferguson önceki yıl, 500 bin sterlin karşılığında eski eşi Prens Andrew ile iş görüşmesi ayarlarken, telekulak skandalı nedeniyle geçen yıl kapatılan "News of the World" gazetesinin gizli kamerasına yakalanmıştı.

Prens Andrew ile 1986 yılında evlenen Sarah Ferguson, 1996 yılında boşanmıştı. 52 yaşındaki Ferguson geçen yılki kraliyet düğününe davet edilmemişti.


AA