Castro, devlete ait "Granma" gazetesinde yer alan mektubunda, ABD ile normalleşen ilişkilere ve bugün Havana'da yeniden açılacak ABD Büyükelçiliğine değinmedi.

ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana sürdürdüğü ekonomi ve dış politikalarını eleştiren Castro, Washington yönetiminin 1960 yılında uygulamaya başladığı ambargolar nedeniyle Küba'nın milyonlarca dolar kayba uğradığını kaydetti.

Castro, mektubunda, "Küba, kendi yarı küresinde iyi niyet ve barışa katkıda bulunmaya kararlıdır. Öte yandan derilerinin rengi ve hangi ülkeden geldiklerine bakılmaksızın tüm insanların barış ve refah içinde yaşaması için verdiğimiz mücadeleden de hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Fidel Castro, 1959'daki Küba Devrimi'nden 2006 yılına kadar iktidarda kalmış, daha sonra sağlık sorunları nedeniyle koltuğunu kardeşi Raul Castro'ya devretmişti.

Raul Castro ve ABD Başkanı Barack Obama, Aralık ayında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirilmek için anlaşmaya varmıştı. Fidel Castro, tarihi uzlaşıya bir aydan uzun bir süre sonra onay vermişti. Bazı çevreler eski liderin ABD ile ilişkiler konusunda isteksiz olduğu yorumunda bulunmuştu.

KERRY HAVANA'DA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİ AÇACAK

Küba'nın Washington'daki Büyükelçiliği, 20 Temmuz'da Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez tarafından törenle açılmıştı.

ABD'nin Havana'daki Büyükelçiliği de bugün Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından yeniden açılacak. Kerry, 1945'ten bu yana Havana'ya ayak basan ilk ABD dışişleri bakanı olacak. Açılışa 4 Ocak 1961'de büyükelçilik binasındaki bayrağı indiren üç Amerikalı deniz piyadesi de katılacak. Artık 70'li yaşlarında olan piyadeler, bayrağı yeniden göndere çekecek.

ABD Büyükelçiliğinin açılmasına karşın Kübalılar, ekonomilerine büyük ölçüde zarar veren ambargo kaldırılmadan iki ülke arasındaki ilişkilerin tam anlamıyla düzeleceğine inanmıyor.