Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğine birinci katın camını kırarak giren şahsın, büyükelçilik güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirildiğini ve sorgulandığını bildirdi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, “şahıs tarafımızdan sorgulanmakta; olay hakkında derinlemesine araştırma yapılmaktadır” denildi. Büyükelçilik görevlilerinin herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığının kaydedildiği açıklamada, olaya ilişkin olarak da şu bilgiler verildi:

“Filistinli olduğunu iddia eden bir şahıs, elinde bıçak, benzin bidonu ve sonradan oyuncak olduğu anlaşılan bir tabancayla Tel Aviv Büyükelçiliğimize, birinci katına tırmanıp camını kırmak suretiyle girerek iltica etmek istediği yönünde bağırıp çağırmaya başlaması ve Muavin Konsolosu rehin almaya teşebbüs etmesi üzerine Büyükelçiliğimiz güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilmiştir.”

DAVUTOĞLU: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Dışişleri Ahmet Davutoğlu, incelemelerde bulunmak için gittiği Kilis’te İsrail’in Tel Aviv kentindeki Türk Büyükelçiliği’nde meydana gelen olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Onun da sağlığı iyi, kendisinin bir iltica talebi olduğunu söylüyor. Merak edecek herhangi bir konu yok, yakından takip ediyoruz. Dışişleri Bakanlığımız daha sonra detaylı açıklama yapacak. Saldırgan Büyükelçiliğimizde, tesirsiz hale getirildi. Şu anda tetkiklerimiz sürüyor. Amacını tespit etmeye çalışıyoruz. Yeni bir açıklama yapmayacağım” dedi.

Davutoğlu’nun sürekli yetkililer ile telefonla bilgi aldıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiği öğrenildi.

İSRAİLLİ YETKİLİLERE TESLİM EDİLDİ
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nde rehin alma girişiminde bulunan saldırgan, İsrailli yetkililere teslim edildi. Saldırganın teslim edilmesiyle olay 7 saat sonra sona erdi. Yaralı olduğu dikkati çeken saldırgan, bir ambulansla götürüldü. Elini kaldırarak, İsrail polisine bağırmaya çalışan saldırgan, ambulans görevlilerince engellendi.

BACAGINDAN VURULARAK ETKiSiZ HALE GETİRİLDİ
AA muhabirinin elçilik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Büyükelçilik'e gelen bir Filistinli, bir elçilik çalışanını rehin almaya çalıştı. Ancak bu kişi, Büyükelçilik'in güvenlik görevlilerince bacağından vurularak etkisiz hale getirildi.
AA Büyükelçilik civarına çok sayıda İsrail güvenlik görevlisi sevk edildiğini bildirdi. Caddeye ambulans da geldiği öğrenildi. Büyükelçilik yetkililerinin İsrail polisiyle olayla ilgili bilgi alışverişinde bulunduğu ifade edildi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor ise Associated Press'e yaptığı açıklamada "Bu bir rehin alma olayı" dedi. İsrail acil durum ekiplerinden Eli Binn, Kanal 10'a yaptığı açıklamada, "Bir kişinin yaralandığını biliyoruz" dedi.
Olay yerinden yayın yapan İsrail Radyosu da sahilde bulunan büyükelçilik kançılaryasına sağlık ekiplerinin giriş yaptığını, ancak bir süre sonra kimseyi almadan çıktıklarını bildirdi. Radyo, büyükelçilik yetkililerinin İsrail ambulans görevlilerine veya polisine, binaya giriş izni vermediklerini ifade etti. Polis, büyükelçilik önündeki sahil yolunu kesti.

SİYASİ SIĞINMA HAKKI TALEP ETTİ
Reuters adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde söz konusu kişinin hafif yaralı olduğunu ve henüz büyükelçilik binasında olduğunu bildirdi. Reuters saldırgana ateş edenin Türk güvenlik görevlileri olduğunu ifade etti. Ajans söz konusu kişinin iki büyükelçilik çalışanını rehin alma girişiminde bulunduğunun altını çizdi.

Associated Press İsrail'in Maariv gazetesinden Büyükelçilik'e saldıran kişinin, dört yıl önce de İngiltere'nin İsrail Büyükelçiliği'nden sığınma talebinde bulunan Nedim İncaz olduğu bilgisini aktardı.

İncaz'ın avukatı olduğu belirtilen Avital Horesh, Ynetnews'e yaptığı açıklamada, eski bir muhbir olan müvekkilinin İsrail'de tutuklu bulunduğunu söyledi. Avukat daha sonra Judea ve Samarya'da bir kontrol noktasından dışarı atılan İncaz'ın yeniden İsrail'e kaçtığını söyledi.

VATANA İHANETLE SUÇLANIYOR
Filistinli bir kaynak da gazeteye yaptığı açıklamada İncaz'ın vatana ihanet ve İsrail'le işbirliği suçlarından arandığını ve Filistinli güvenlik güçlerinden kaçmak için Tel Aviv'e kaçtığını söyledi.

Türk büyükelçilik kaynakları İncaz'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve polis denetiminde İçilov hastanesine götürüleceğini ifade etti.

İsrail Radyosu'nun haberine göre ise bir başka avukat, Şefik Abuani, İncaz'la üç kez telefonda konuştuğunu ve kendisini sakinleştirmeye çalıştığını ifade etti. Avukat İncaz'ın kendisine sığınma hakkı verilmezse Büyükelçilik binasını yakma tehdidinde bulunduğunu dile getirdi. Abuani ve İncaz arasındaki ilişkinin ne olduğu belirtilmedi.

Abuani, İncaz'ın Şin Bet'in kendisini aradığını söylediğini ve Türkiye'ye giden bir uçağa bindirilmek istediğini ifade etti.

"KONSOLOS'UN DURUMU İYİ"
Haaretz'e konuşan görgü tanıkları ve yerel basın organları Batı Şeria'nın Ramallah şehrinden bir Filistinlinin büyükelçilik içinde bir ofisi ele geçirip iki kişiyi rehin aldığını söyledi. Şahsın içeri herhangi bir Yahudi girmesi durumunda öldürme tehdidinde bulunduğu ifade edildi.

İsrail'in Kanal 2 televizyonunun saldırganla yapılan bir telefon konuşmasının kaydını yayınladığını aktaran Haaretz, İncaz'ın İbranice, "Elimde iki rehine var. Büyükelçiliği havaya uçuracağım" dediğini yazdı.

Abuani ise olay sırasında Türk konsolosunun ve eşinin içeride olduğunu ancak kaçtıklarını söyledi. Avukat, "Sürekli olarak konsolosla cep telefonundan görüşüyorum, durumları iyi, bir sorun yok" dedi.

İncaz telefonda, "Eğer bu ülkeden ayrılmama izin vermezlerse bütün binayı yakarım. Her şeyi yakarım. Arabaları yakarım, kapıları kırarım, her şeyi kırarım" ifadelerini kullandı. Saldırgan Kanal 2'ye "Bu katil Siyonistlerden, katil Yahudilerden koruyun beni" dedi. Haaretz, İncaz'ın ayrıca "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dahil bütün Filistin liderleri ölmeli" dediğini aktardı.

KESKİN NİŞANCILAR
İsrail medyası, İsrail polisindeki keskin nişancıların, adamı pencerede gördüğünde ateş ettiğini iddia etti. Ynetnews, SWAT ekiplerinin ve müzakerecilerin büyükelçiliğe geldiğini duyurdu.


Olay ilk yaşandığında AFP'ye konuşan İsrail polis sözcüsü ise Alex Keglesky söz konusu kişinin öldürüldüğünü söylemişti. Sözcü büyükelçilik binasının herhangi bir saldırının hedefi olmadığına inandıklarının altını çizmişti.
Keglesky, "Bir şahıs Türk büyükelçiliği yakınlarında bir sokakta bilinmeyen sebeplerden ötürü giysilerini çıkardı. Daha sonra yakalanamayan başka bir şahıs tarafından öldürüldü" açıklamasını yapmıştı.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği Gazze krizinden sonra yoğun protestolara sahne olmuştu.





Radikal