AA

TEL AVİV - Mısır sınır görevlilerinin, Gazze Şeridi'nden Refah sınır kapısı aracılığıyla Türkiye'ye gitmek isteyen, Türkiye için vizesi bulunan Filistinlilere "yasak" uygulamaya başladığı bildirildi.

Türkiye'ye gitmeyi planlayan Filistinliler'in, AA muhabirine Gazze'den telefonla verdikleri bilgiye göre, Mısırlı yetkililerin "Türkiye yasağı", yaklaşık son 10 gündür uygulanıyor.

Türkiye'ye gitmek üzere Refah sınır kapısına gelen ve Türkiye vizesi bulunan Filistinliler, "Türkiye'ye gidemezsiniz" denilip, Gazze'ye geri gönderiliyor.
Filistinliler, "Daha önce böyle bir yasak yoktu. Birçok arkadaşımız, vizelerini alıp Kahire havalimanından Türkiye'ye uçtu, geri döndü. Ama şimdi gidemiyoruz. Yasağın nedeni konusundaki tüm sorularımız cevapsız kaldı. Yasak, anlaşılır gibi değil" dediler.

Refah'taki Mısırlı sınır görevlilerinin, pasaportlarında hem Mısır, hem de Türkiye için vize bulunan Gazzelilerin, Filistinlilerin sadece Mısır'a gitmek istemeleri halinde de pasaportlarındaki Türkiye vizesinin üzerine, geçersiz kılmak amacıyla çarpı işareti koydukları belirtiliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen ve "eğer isimleri verilirse, bir daha Mısır'dan geçmelerinin zor olacağını" söyleyen Gazzelilerden biri, "Bir kaç defa Refah'a gittim. Bir toplantı için İstanbul'a gitmeyi planlıyordum. Refah sınır kapısına geçen hafta ilk gittiğimde benimle birlikte Türkiye'ye gitmeyi planlayan bir kaçımızı çağırdılar ve 'Siz, Gazze'ye geri dönüyorsunuz" dediler. Ertesi gün yine gittim, yine geri çevrildim. Bir kaç gün önce yine gittim, yine geçirmediler. Başka bir kişinin Türkiye ile birlikte Mısır'a da giriş vizesi vardı. O'na, 'Eğer Mısır'a gideceksen geçebilirsin, Türkiye'ye gitmeyi düşünüyorsan, Gazze'ye geri dönersin' dediler. O da 'Mısır'a gitmek istiyorum' dedi. Bunun üzerine, 'Bu vizeyi (Türkiye) çizmemiz gerekiyor' dediler ve Türkiye vizesinin üzerine çarpı işareti koydular. O çıktı, ben yine geri çevrildim" diye konuştu.

Gazze'de yaşayan, Türkiye'de de ikamet izni bulunan bir diğer Gazzelinin de Mısır'a geçişine izin verilmediği ve "Gazze'ye geri dön" denilerek, Refah'tan geri çevrildiği öğrenildi.

Geçişlerine izin verilmeyenler arasında Gazzeli bir işadamı da bulunuyor.

Verilen bilgiye göre, Mısır uygulamada Türkiye veya başka bir ülkeye gitmek üzere Kahire havaalanına gidecek Filistinlileri, havaalanına polis refakatinde ulaştırıyor. Burada da Filistinlilerin havalimanının dışına çıkmasına izin verilmiyor ve uçağa binecekleri ana kadar polis refakati sürüyor.

Bir Gazzeli, "Yıllardır bize bu uygulamayı yapıyorlar, özellikle 40 yaşın altındakiler hep polis kontrolü altında. Ama Mısır'a gitmek istiyorsanız, vizeniz de varsa, o zaman daha rahatsınız" dedi.