22 AYDIR TUTUKLU

İran 'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla 22 aydan beri cezaevinde tutulan işadamı Babek Zencani, İran'a yönelik petrol yaptırımlarının aşılmasına aracılık ettiği için ABD ve AB tarafından kara listeye alınmıştı. Zencani, şirketleri aracılığıyla satılan petrolden elde ettiği geliri zimmetine geçirmekle suçlanıyordu.

2.8 MİLYAR DOLAR


Zencani'nin bu yolla zimmetine 2.8 milyar dolar geçirdiği öne sürülmüştü.  Zencani’nin son bir yıl içinde petrol parasının 2.06 milyon euro’luk kısmını ödediği belirtilmişti. 70'e yakın şirkette hisseleri bulunan Zencani, petrolden elde edilen geliri İran merkez bankasına eksik aktarmakla suçlanıyor. Zencani, Türkiye ’de Rıza Sarraf’ın ortağı olarak tanınıyor.

"YERYÜZÜNDE YOLSUZLUĞU YAYMA"


Uluslararası haber ajansılarının 'son dakika' gelişmesi olarak geçtiği haberlere göre; İslam Mahkemesi, Zencani ve iki suç ortağını "yeryüzünde yolsuzluğu yayma" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırdı ve zimmetlerine geçirdikleri paraların iade edilmesine karar verdi. 

Hakkındaki idam kararını temyize götürme hakkı bulunan Zencani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla Aralık 2013'te tutuklanmıştı.

Zencani, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'daki şirketleri aracılığıyla İran devleti adına milyonlarca varil petrol sattığını kabul etmişti.

TÜRKİYE’DE DE ŞİRKETLERİ VAR 

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani’nin ismi Türkiye ile de yakından anılıyor. Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de bulunuyor.

Beşiktaş’ta bulunan Kont Group Kozmetik bu şirketlerden biri. Yine, Zencani ismi Onur Air ile de sıklıkla gündeme geldi. Zencani’nin avukatları geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açtıkları davada Onur Air’in kendilerine ait olduğunu belirmişti.

Zencani’nin ismi Azeri asıllı iş adamı Rıza Saraf ile de sıklıkla anıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir raporda ikili arasında bir ilişkinin olduğu aktarıldı.