Strasbourg - Ülkenin doğusundaki Mulhouse kenti yakınlarında bulunan Kingersheim köyünde yumurta tavukçuluğu yapan Karahançer, yem fiyatlarındaki artış ve yumurta fiyatlarındaki düşüş nedeniyle kendisine yem tedarik eden firmaya parasını ödeyemediği için kümeslerindeki hayvanların feci şekilde telef olmasına seyirci kalmakla suçlanıyor. Karahançer'in kümeslerinde yaşanan dram, tavukların telef olması sonrasında çevreye yayılan kokuyla ortaya çıkmıştı. Bölge valiliği köy sakinlerinin uyarısı üzerine kümeste kalan yaklaşık 140 bin tavuk için yöredeki bir kesimhaneye el koyma kararı almıştı.

Kümeslerdeki onbinlerce telef olmuş tavuk ile bu tavukları gagalayarak hayatta kalmaya çalışan diğer tavukların manzarası hayvanları koruma derneklerinin sert tepkisine neden olmuştu. Aralarında "Brigitte Bardot Vakfı" ve "Hayvanları Koruma Derneği-SPA"nin de bulunduğu sekiz sivil toplum kuruluşunun, "hayvanlara kötü muamele" suçlamasıyla Zeki Karahançer ve şirketine karşı açtıkları davanın duruşması dün Strasbourg Mahkemesi'nde yapıldı.

'EĞİTİMİ OLMADAN TAVUKÇULUK YAPTI'
Duruşmada söz alan müdahil kuruluş avukatları, Zeki Karahançer'in hiçbir eğitim almaksızın "Cebinde sadece bin Euro'luk sermayeyle inşaat işçiliğinden tavukçuluk mesleğine geçtiğini" ve bu durumun tüketici sağlığı açısından risk oluşturduğunu savundular. İddianamesinde "Tavuk bir konserve kutusu değildir. Toplumumuz hayvanların bu şekilde muamele görmesini kabul edemez" ifadesini kullanan savcılık ise Karahençer hakkında 1 yıl tecilli hapis, 5 bin Euro maddi tazminat ve ömür boyu hayvan yetiştiriciliği mesleklerinden men" cezaları talebinde bulundu. 

Karahançer'in avukatı ise beraatini istediği müvekkilinin "tavuk ile yumurta arasında sıkışıp kaldığını", kendisine yem tedarik eden firmadan davacı olduğunu ancak davanın sonuçlanması zaman aldığı için tavukların telef olduğu tezini işledi.

Davanın kararı 6 Mart Salı günü açıklanacak.


Kayhan KARACA - ntvmsnbc